« Život
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Sporijim rastom do duljeg života

Ljudi su kao i mašine, kažu znanstvenici, što se polakše i temeljitije naprave, dulje će trajati

Bez žurbe, odrastanje neka bude sporo
Bez žurbe, odrastanje neka bude sporo (Arhiva)
Više o

rast

,

razvoj

,

brži rast

,

sporiji rast

Znanstvenici su zaključili da brzina razvoja tijela u ranim razdobljima života ima velikog utjecaja na duljinu životnog vijeka, jer tijela koja brže rastu akumuliraju veća oštećenja tkiva, što u konačnici donosi kraći životni vijek.

Eksperiment kojim su pokušali dokazati svoju tvrdnju napravljen je, doduše, na 240 riba na Sveučilištu u Glasgowu. Ribe su držali u toplijim ili hladnijim uvjetima kako bi im ubrzali ili usporili rast, a zatim bi bile vraćene u normalan okoliš gdje su se nastavile normalno razvijati.

Rezultati su pokazali da je brzina razvoja uvelike utjecala na njihov životni vijek. Ribe koje su sporije rasle imale su za gotovo trećinu dulji životni vijek od riba koje su normalno odrastale, dok su one koje su odrastale brže imale 15 posto kraći životni vijek. 

Kako se organi i tkiva razvijaju kod svih živih bića na vrlo sličan način, rezultati istraživanja mogu se prenijeti i na druge vrste, uključujući i ljude. Voditelj istraživanja, prof. Neil Metcalfe kaže da je već dobro poznato da djeca koja se brzo razvijaju u životu imaju puno veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Stoga, sljedeći put kad vam se klinac požali što nije veći, recite mu da je to dobro za njega.

17.12.2012. 19:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh