« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DAJTE OSTAVKE

Splitska oporba traži novu gradsku vlast

Splitski SDP, HSLS i HSP traže raspuštanje sadašnjeg Gradskog vijeća u kojem najviše vijećnika ima Kerumova Hrvatska građanska stranka

splitski SDP
splitski SDP (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Željko Kerum

,

Marin Jurjević

,

HGS

,

splitski SDP

,

United for Globalchange

,

suđenje Sanaderu

Vodstvo splitskog SDP-a danas je zatražilo raspuštanje sadašnjeg Gradskog vijeća i raspisivanje izbora za novi saziv Vijeća te je pozvalo i ostale oporbene vijećnike da daju ostavke.

"Potrebni su novi izbori kako bi se razriješila situacija u splitskom Gradskom vijeću. Pet SDP-ovih vijećnika će na nastavku sjednice Gradskog vijeća, zakazane za iduću srijedu, 6. listopada, donijeti potpisane ostavke pa neka se ostavkama pridruže i ostali oporbeni vijećnici. Ustrajat ćemo na traženju da ostavke podnese najmanje 13, od ukupno 25 vijećnika, što bi značilo raspuštanje Gradskog vijeća", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević.

Ukoliko 13 vijećnika podnese ostavke, objasnio je Jurjević, silom zakona raspušta se Gradsko vijeće i raspisuju se izbori za novo i u tom slučaju nije potrebno prethodno održavanje referenduma, kao što bi se to moralo učiniti u slučaju izvanrednih izbora za novog gradonačelnika.

Sjednica splitskog Gradskog vijeća, u kojem od 25 vijećnika najviše - njih 10, ima Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma, po drugi je put u zadnjih tjedan dana, zbog nedostatka kvoruma, prekinuta 30. rujna. Toj sjednici od njenog početka nisu nazočila dva od ukupno pet SDP-ovih vijećnika, što je izazvalo ljutnju splitskih HDZ-a i HSP-a, koji su u svojim izjavama lokalnim medijima optuživali SDP da nedolaskom njihova dva vijećnika umanjuju brojčanu snagu oporbenih vijećnika i tako pogoduju Kerumovom HGS-u. Kerum, s druge strane, optužuje SDP da je u koaliciji s HDZ-om.

Jurjević je danas odbacio takve optužbe. "Ne čudi me što nas HDZ i HSP optužuju da smo u koaliciji s Kerumom, a Kerum da smo u koaliciji s HDZ-om, jer to potvrđuje tezu da nismo po volji ni jednima ni drugima", kazao je Jurjević. Odbacio je mogućnost da SDP koalira s HDZ-om, HSP-om ili Kerumom.

Jurjević je također zamjerio medijima jer, po njegovim riječima, stvaraju zbrku tako što na razini tračeva objavljuju da je splitski SDP u koaliciji s Kerumom te da su se neki SDP-ovi vijećnici prodali Kerumu koji je nedavno izjavio kako su političari roba na tržištu koja se može jeftino kupiti te da on u splitskom Gradskom vijeću uvijek može "složiti većinu" ako mu je to u interesu.

HSLS podupire zahtjev za raspuštanje Gradskog vijeća

Splitski HSLS danas se pridružio zahtjevu splitskog SDP-a da se raspusti sadašnje Gradsko vijeće i raspišu novi izbori za to vijeće.

"HSLS-ov ogranak Split mišljenja je da je sazrela situacija za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora za koje je HSLS spreman", navodi se u priopćenju splitskog HSLS-a. "Očito je da je kriza gradske vlasti došla do usijanja, gradska vlast se nalazi u pat poziciji."

HSP: Novi izbori su izlaz za krizu u Splitu

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je danas u Splitu kako Hrvatska stranka prava podupire sve poteze svojih kolega u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te kako smatra da su novi izbori jedini izlaz iz krize koja je trenutno zahvatila grad i Županiju.

"Sve ono što se događa u Splitu reflektira se na Hrvatsku. Naša stranka ne želi sa svojim mandatima sudjelovati u neprincipijelnim koalicijama. Podupiremo inicijativu da se prikupi 13 potpisa vijećnika i da se traže novi izbori. Isto tako zabrinuti smo i za situaciju u državi jer Hrvatska je u glibu. Medijski se HDZ i SDP međusobno optužuju, a nastavi li se ovako dalje biti će nam sve teže", dodao je Đapić.

Predsjednik splitskog HSP-a rekao je kako je proteklih dana bio pozvan na sastanak s čelnicima nekoliko splitskih stranaka. "Nismo se složili s mnogim stvarima koje su nam se nudile jer želimo govoriti samo istinu. I sada ovdje mogu konačno i slobodno reći da su HDZ i SDP najbliži koaliciji", rekao je Ivan Protrka. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 16:14:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh