« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SVINJSKA GRIPA

Split naručio 10 tisuća doza Tamiflua, sumnja se na 70 zaraženih

Službenog proglašavanja pandemije neće biti jer je ona već proglašena na svjetskoj razini, poručeno je iz splitskog KBC-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Split

,

svinjska gripa u Hrvatskoj

,

gripa A (H1N1)

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja tri dana evidentirano je 70 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom gripe tipa A (H1N1), a trenutačno je 11 osoba hospitalizirano u splitskome KBC-u, rečeno je danas na konferenciji za novinare splitsko-dalmatinskoga Županijskog stožera zdravstva za praćenje, donošenje i provedbu mjera protiv nove gripe.

Predsjednik tog stožera Josip Matković izjavio je kako je zbog epidemije nove gripe - tzv. pandemijske gripe na području Splitsko-dalmatinske županije odlučeno da se taj stožer sastaje najmanje jedanput na tjedan, a u slučaju potrebe i češće. Po Matkovićevim riječima, splitsko-dalmatinski Županijski stožer zatražio je od Državnog stožera i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo 10.000 doza tamiflua, a do danas je u Split stiglo 5.000 doza.

Sa 70 novoprijavljenih osoba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kako je rečeno, od ljeta do sada evidentirane su 254 osobe za koje se sumnja da su zaražene virusom H1N1. No, voditelj Odjela za zarazne bolesti splitskoga KBC-a dr. Nikola Bradarić rekao je da je taj broj višestruko veći, te je pozvao liječnike primarne zaštite da prijave svaki sumnjivi slučaj.

Dr. Bradarić je rekao kako je po podacima Svjetske zdravstvene organizacije trenutačna smrtnost od pandemijske gripe oko jedan posto. Do 18. kolovoza ove godine od 414.000 tisuća dokazanih slučajeva te bolesti u svijetu umrlo je 4.999 osoba, dodao je dr. Bradarić.

Voditeljica Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Zorana Klišmanić je rekla da se nošenje maske na ulicama, kao što je bio slučaj u Meksiku na početku pandemije, pokazalo nepotrebnim i epidemiološki neopravdanim.

Na novinarsko pitanje o zaštitnoj maski protiv virusa H1N1 dr. Bradarić je odgovorio kako nema sigurne zaštite od virusa gripe.

"Trebalo bi imati posebnu masku s filtrom, ali to je preskupo i za bolnice, a posebice za pojedince", rekao je dr. Bradarić.

Na pitanje o tome hoće li u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj biti proglašena pandemija nove gripe dr. Bradarić je odgovorio kako je u svijetu "davno proglašen 5. i 6. stupanj te pandemije pa mi nemamo što proglašavati".

Kad je riječ o zatvoreniku koji je jučer iz splitskog zatvora Bilica smješten na jedinicu intenzivnog liječenja splitskoga KBC-a, dr. Bradarić je rekao kako još nisu stigli rezultati laboratorijeke pretrage.

"Taj pacijent prema krvnoj slici ima oko 20.000 leukocita, a to je nalaz koji govori više o bakterijskoj nego o virusnoj zarazi", dodao je dr. Bradarić. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 20:52:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh