« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
LOŠ POSAO

INA Grupa u prvih 9 mjeseci izgubila 167 milijuna kuna

Neto zaduženost grupe na kraju rujna je iznosila 8,1 milijardu kuna, naspram 6,6 milijardi koliko je iznosila krajem prošle godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

gubici

,

INA Grupa

,

plinski biznis

INA Grupa u ukupnom poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto gubitak od 167 milijuna kuna, nakon 356 milijuna kuna neto dobiti iz istog razdoblja 2008. godine, stoji u izvješću koje je INA dostavila danas Zagrebačkoj burzi.

Iskazanom ukupnom neto gubitku plinski biznis (prekinuto poslovanje) pridonio je neto gubitkom u iznosu od 714 milijuna kuna, dok je neto dobit iz osnovne djelatnosti od neprekinutog poslovanja istodobno iznosila 547 milijuna kuna, stoji u izvješću koje je INA dostavila danas Zagrebačkoj burzi.

Globalna recesija popraćena kreditnom krizom, niskim cijenama nafte i padom rafinerijskih marži negativno je utjecala na financijske rezultate i financijski položaj INA Grupe. Menadžment angažirano radi na stabiliziranju financijskog položaja Društva i poboljšanju likvidnosti kroz ozbiljne i striktne mjere za smanjenje operativnih troškova do kraja godine, navodi se u izvješću.

Od prekinutog poslovanja, odnosno od plinskog biznisa, INA je zabilježila neto gubitak od 714 milijuna kuna, što je za 273 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, zbog manje uvezenog prirodnog plina i neznatnog smanjenja razlike između prodajne i uvozne cijene.

Neto dobit iz osnovne djelatnosti od neprekinutog poslovanja iznosi 547 milijuna kuna, što je 59,3 posto manje od istog razdoblja prošle godine.

Rezultat plinskog biznisa u izvješću je prikazan kao rezultat od prekinutog poslovanja s obzirom da je u skladu s Glavnim ugovorom o poslovanju prirodnim plinom između hrvatske Vlade i MOL-a, potpisanim 30. siječnja ove godine, INA prodala djelatnost skladištenja prirodnog plina i u postupku je izdvajanja aktivnosti trgovine plinom.

Uz ostalo, u izvješću se navodi i da su ukupna kapitalna ulaganja Ine u prvih devet mjeseci ove godine povećana za 640 milijuna kuna, na 3,47 milijardi kuna, od čega se na područje "Istraživanje i proizvodnja" odnosi 2,59 milijardi kuna, prvenstveno zbog razradnih radova u Siriji i Sjevernom Jadranu, dok je područje "Rafinerije i marketing" utrošilo 818 milijuna kuna, od čega se na program modernizacije rafinerija odnosi 718 milijuna kuna.

Neto zaduženost INA Grupe iznosila je pak na kraju rujna 8,1 milijardu kuna, u odnosu na zaduženost od 6,6 milijardi kuna s kraja prošle godine. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 20:22:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh