« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Dubai World

Splasnula zabrinutost oko bankrota Dubaija

Ukoliko uspiju planovi o rekonstrukciji poslovnih jedinica, Dubai bi mogao izbjeći financijsku katastrofu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dubai World)
Više o

Dubai

,

Dubai World

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi porasli, zahvaljujući nadi ulagača da financijski problemi Dubaija ipak neće znatnije utjecati na svjetski financijski sustav, no njihov je rast bio mršav zbog slabih rezultata prodaje na 'Crni petak'.

Vlada Dubaija poručila je da nije odgovorna za financijske probleme Dubai Worlda, konglomerata u državnom vlasništvu koji nije u stanju u roku otplatiti svoje dugove, vrijedne oko 60 milijardi dolara.

No, najveća kompanija Dubaija izvijestila je da planira restrukturirati nekoliko svojih poslovnih jedinica, čiji dug doseže 26 milijardi dolara, što je potaknulo nadu da će utjecaj nelikvidnosti Dubai Worlda na banke kreditore biti manji nego što se strahovalo.

"Čini se da su ulagači došli do zaključka da je nelikvidnost Dubaija mali, lokalni događaj, a ne virus koji će zaraziti cijeli financijski sustav", kaže Charles Lieberman, direktor u tvrtki Advisors Capital Management.

I dok zabrinutost u vezi Dubaija popušta, rastu strahovanja od slabe blagdanske shopping sezone, s obzirom da podaci o prodaji na 'Crni petak', koji označava početak te sezone, nisu baš ohrabrujući.

Tvrtka ShopperTrack, koja prati prodaju u 50.000 trgovina u SAD-u, objavila je da je od petka do subote promet u maloprodaji porastao 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja bila najslabija u gotovo 40 godina.

Zbog toga je Nacionalna federacija trgovaca (NRF) poručila da ostaje pri svojim prvotnim procjenama da će u cijeloj blagdanskoj shopping sezoni prodaja biti 1% manja nego lani. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 09:47:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.12.2009. 11:07
    zanimljivo kako se ekonomski stručnjaci hvataju za slamke... vidjet ćemo za koju će se slamku hvatati kada cijele države počnu bankrotirati jedna za drugom (na primjer, Grčka, Irska, Rvacka, itd)... kapitalizam u ovom gramzivom i pohlepnom obliku je neodrživ i uskoro slijedi totalni kolaps... osim ako, naravno bankari, kao što to uvijek rade u sličnim situacijama, izazovu rat većih razmjera da skrenu pažnju sa svojeg lošeg sustava i da ga resetiraju na početak :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh