« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZANEMARIVANJE

Špirić kritizirao Josipovića zbog sadržaja posjeta BiH

Predsjednik ministarskog vijeća BiH optužio je Josipovića da posjetima mjestima gdje su stradali Bošnjaci i Hrvati zanemaruje žrtve među Srbima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Nikola Špirić

,

Ivo Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu BiH u srijedu je položio vijenac na spomenik poginuloj djeci u opkoljenom Sarajevu, a predsjednik ministarskog vijeća BiH Nikola Špirić optužio ga je da posjetima mjestima gdje su stradali Bošnjaci i Hrvati zanemaruje žrtve među Srbima u BiH.

Spomenik poginuloj djeci podignut je u središtu Sarajeva u znak sjećanja na više od 1.300 djece poginule u topničkim ili snajperskim napadima od 1992. do 1995.

Predsjednik Josipović je u izjavama nakon dolaska u Sarajevu iskazao poštovanje i sućut za sve žrtve prošlog rata u BiH, rekavši kako to želi potvrditi i svojim odlaskom u Ahmiće i Križančevo Selo najavljenim za četvrtak.

Špirić je ustvrdio međutim kako hrvatski predsjednik time zanemaruje žrtve među Srbima u BiH. "Doći u BiH i posjetiti stratišta gdje su stradali Hrvati i muslimani, a ne posjetiti, recimo, srpsko stratište u Dobrovoljačkoj ulici (u Sarajevu) gdje je počinjen velik zločin, znači da se Josipoviću Srbi priviđaju samo u počasnom stroju. To je formula na koju ja na ovoj dužnosti ne pristajem", kazao je Špirić za medije u Republici Srpskoj.

Špirić se nije ni sastao s Josipovićem, navodno zato što je za posjet doznao "tek prije par dana". Posjet hrvatskog predsjednika BiH Špirić je nazvao "krnjim", ocijenivši kako je možda riječ o "stranačkom posjetu SDP-a (Hrvatske) SDP-u (BiH)".

Na Špirićev istup odmah je reagirao SDP BiH priopćenjem u kojemu ga optužuje za neciviliziran i neprimjeren napad na predsjednika susjedne prijateljske države. SDP BiH smatra kako je to tek dio pokušaja Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koju vodi Milorad Dodik, da predizbornu kampanju obilježe tek nacionalistički ispadi.

Dio zastupnika iz Republike Srpske nije nazočio zajedničkoj sjednici dvaju domova parlamenta BiH na kojoj je tijekom dana govorio hrvatski predsjednik.

Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić, koji je bio na sjednici, kazao je novinarima kako nije bila riječ ni o kakvu bojkotu, a govor hrvatskog predsjednika ocijenio je dobrim i uravnoteženim.

Predsjednik Josipović sastao se i s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom. Pritom su se složili kako je suverenitet BiH neupitan te kako je neprihvatljiva svaka priča o razdruživanju unutar te države ili o odcjepljenju nekog od njezinih entiteta, priopćio je ured visokog predstavnika.

Kako se navodi, Josipović i Inzko zaključili su da se međunarodna zajednica zauzima za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH u skladu s daytonskim sporazumom, ali da bi i lokalni politički čelnici morali pokazati takvo zauzimanje i odlučnost.

Valentin Inzko posebice je zahvalio Hrvatskoj na potpori BiH i ocijenio kako je to vrlo važno jer je Hrvatska "lider u regiji" kad je riječ o europskim integracijama. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 19:25:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    munir
    20.04.2010. 09:47
    Največe stratište srba u Sarajevu-Dobrovoljačka ulica.Kako vi volite laži evo vam istine:general Kukanjac-stradalo šest osoba "Pošto se mnogo manipulisalo,lagalo,izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici,vreme je da se kaže tačno,a to mogu samo ja.Poginuo je jedan vojnik-Tomašević Zdravko iz H.Pijeska,tri puk. Sokić Miro,Radulović dr Budimir i Mihalović Boško i jeda ppuk. Jovanić Boško i jedna žena Šuko Nurmela ,dakle šest od 261.Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti:Ja sam se borio da se to objelodani,ali ni jedan medij nije smio da objavi,do dan danas." Žrtve koje se spominju su žrtve od 2-og maja kada je propao pokušaj JNA da zauzme zgradu Predsjedništva i izvrši državni udar.Te žrtve Beograd pokušava da podmetne srijanskoj janosti kao navodni masakr.Nikad nije kasno da istina ispliva na površinu,a ti Špiriću guši se u sopstvenim lažima,i optuživati čovjeka koji je za vas šuge GOSPODIN.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh