« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ASTRONOMIJA

Spektakularne slike Saturnovih prstenova

Dok znanstvenicima ove slike pružaju neviđen uvid u Saturn i njegove prstenove, točnije njihovu formaciju i način na koji se miću, one pružaju i svim drugima praznik za oči

Genijalne slike Saturnovih prstenova
Genijalne slike Saturnovih prstenova (NASA)
Više o

svemir

,

NASA

,

astronomija

,

Saturn

,

Cassini

Ove zadivljujuće crno-bijele slike Saturna, njegovih prstenova i mjeseca, nedavno je uslikala sonda poslana u svemir 1997 godine. 

Cassini, kako se sonda zove, u orbitu Saturna došla je 2006. godine i, nakon promjene u putanji orbite oko Saturna, napokon šalje čiste slike šestog planeta.

Dok znanstvenicima ove slike pružaju neviđen uvid u Saturn i njegove prstenove, točnije njihovu formaciju i način na koji se pomiču, nama predstavljaju praznik za oči.

„Ulazimo u novu epizodu u Cassinijevom istraživačkom putovanju kroz Saturnov sistem", izjavila je Carolyn Porco iz Space Science Institute u Boulderu, Colorado, te je nadodala: „Ovi novi rezultati sa prstenja su nagoviještaj velikih stvari koje će još doći."

Saturn nije samo vidljiv svemirskim sondama - on se može vidjeti i sa golim oko na čistu noć, iako možda manje spektakularno.

16.07.2012. 22:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Milena
  16.07.2012. 23:45
  Lijepo je vidjeti što znanstvenici snimaju.Mislim da će saturn biti u Škorpiji do 2015,Ja sam jarac pa mi je to vladajući planet.Pozdrav iz Zagreba.
 2. avatar
  perica-periconija
  17.07.2012. 15:05
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh