Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2012. 22:10:00
ASTRONOMIJA

Spektakularne slike Saturnovih prstenova

Dok znanstvenicima ove slike pružaju neviđen uvid u Saturn i njegove prstenove, točnije njihovu formaciju i način na koji se miću, one pružaju i svim drugima praznik za oči

Genijalne slike Saturnovih prstenova
Genijalne slike Saturnovih prstenova (NASA)

Ove zadivljujuće crno-bijele slike Saturna, njegovih prstenova i mjeseca, nedavno je uslikala sonda poslana u svemir 1997 godine. 

Cassini, kako se sonda zove, u orbitu Saturna došla je 2006. godine i, nakon promjene u putanji orbite oko Saturna, napokon šalje čiste slike šestog planeta.

Dok znanstvenicima ove slike pružaju neviđen uvid u Saturn i njegove prstenove, točnije njihovu formaciju i način na koji se pomiču, nama predstavljaju praznik za oči.

„Ulazimo u novu epizodu u Cassinijevom istraživačkom putovanju kroz Saturnov sistem", izjavila je Carolyn Porco iz Space Science Institute u Boulderu, Colorado, te je nadodala: „Ovi novi rezultati sa prstenja su nagoviještaj velikih stvari koje će još doći."

Saturn nije samo vidljiv svemirskim sondama - on se može vidjeti i sa golim oko na čistu noć, iako možda manje spektakularno.

16.07.2012. 22:10:00
http://metro-portal.hr/spektakularne-slike-saturnovih-prstenova/72656/