« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
LAIBACH

Spectre osvojio Europu i kreće na turneju

Laibach su od samog početka isticali da će "Spectre" po mnogočemu označiti novo poglavlje u povijesti benda

Laibach na turneji
Laibach na turneji (Arhiva)
Više o

Tvornica kulture

,

ulaznice

,

Laibach

,

koncert

,

turneja

,

Spectre

Dugoočekivani studijski album grupe Laibach "Spectre", službeno objavljen 3. ožujka, dočekan je hvalospjevima od mnogih eminentnih europskih medija. Tri dana nakon izlaska grupa je započela dugu turneju po Starom kontinentu u sklopu koje dolaze i u Zagreb.

"Laibach - nevjerojatni kumovi pokreta Occupy i Anonymous - relevantniji nego ikad" piše Guardian. "Spectre je dokaz da nitko to ne radi bolje" ističe The Wire, dok glazbeni portal Rock A Rolla podcrtava da je album "divlji, ambiciozan I zreo za krivo tumačenje i previše analiziranja".

Laibach su od samog početka isticali da će "Spectre" po mnogočemu označiti novo poglavlje u povijesti benda. Velik i važan, ali usudili bi se reći i, opasan korak naprijed za grupu koja se politički nikad nije jasno opredjelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja djela. Sad je došlo vrijeme da se puno toga promjeni jer "Spectre" doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi. S novim tekstovima i pjesmama Laibach, koji su uvijek djelovali kontroverzno ili odavali dojam da djeluju, jasno zauzimaju stranu i svjesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

U prvi plan je brzo dospjela zarazna "The Whistleblowers", zarazna i optimistična tema s klasičnim "militantnim i simfonijskim" štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak "Colonel Bogey Marcha" i aludira na heroizam novih, "digitalnih" Prometeja slobode - Bradleya Manninga, Edwarda Snowdena, Juliana Assangea. Odličan pripadajući spot režirao je Norvežanin Morten Traavik koji je treningu mladih latvijskih gimnastičara dodao štih komunističkih propagandnih filmova I nazvao ga "vizualnim manifestom".

"The Whistleblowers"


Uz objavu albuma Laibach su odlučili oformiti političku stranku kako bi, prema svojim riječima, "kreirali mogućnost za organizirani i sinkronizirani međunarodni pokret koji će pomoći promjeniti svijet gdjegod je potrebno i moguće. Pristupanje stranci je besplatno, na adresi http://spectre-party.org/spectre-party/, ali uz napomenu da jednom kad se učlane članovi ne mogu napustiti stranku već jedino stranka može napustiti njih.

Koncertom u švicarskom Luzernu 6. ožujka Laibach su započeli dugačku europsku turneju u sklopu koje će obići 17 država Starog kontinenta uz jedan izvanredni izlet na Daleki istok, točnije u Hong Kong gdje će nastupiti 22. ovog mjeseca, Na europskom putu naći će im se, između ostalih i London, Pariz, Amsterdam, Koeln, Rim, Frankfurt, Drezden, Berlin, Malmoe, Poznanj, Gdanjsk, Beč, Budimpešta, Prag, Ljubljana, Beograd i Zagreb. U dva I pol mjeseca grupa će odsvirati 27 koncerata.

Laibach u zagrebačku Tvornicu kulture dolaze 9. svibnja

Ulaznice

Ulaznice za koncert nalaze se u prodaji po cijeni od 95 kn do 8. Svibnja. Na dan koncerta cijena ulaznice iznositi će 110 kn.

Prodajna mjesta:

 

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

19.03.2014. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh