« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
WOW!

Spectre i Meltdown ugrožavaju privatnost na svim platformama

Microsoft navodi da će tijekom četvrtka objaviti sigurnosna ažuriranja za Meltdown, a na njima radi i Apple

Samo vas čekaju...
Samo vas čekaju... (Arhiva)
Više o

hakeri

,

hakiranje

,

Spectre

,

Meltdown

,

Google Project Zero

Intel, AMD i ARM su u top 5 proizvođača čipova na svijetu, a svi imaju goleme sigurnosne propuste koji hakerima omogućuju da provale u stvarno sve - od pametnih satova i narukvica preko baby monitora do pametnih televizora, telefona i računala.

Google je otkrio bug Spectre u čipovima sva tri proizvođača, dok je Meltdown za sada otkriven samo u Intelovim čipovima.

Najgore u cijeloj priči je činjenica da su proizvođači znali za to mjesecima, no nadali su se riješiti sigurnosne propuste prije nego što informacije procure u javnost. 

Tvrde da nema dokaza da su hakeri do sada iskoristili te propuste koji se nalaze u čipovima proizvedenima još od 1995. godine. Propuste su otkrili stručnjaci iz Google Project Zero tima s akademskim stručnjacima iz nekoliko zemalja.

Intel navodi da su neke zakrpe objavljene, a da će druge biti u sljedećim danima. Njihovi se procesori inače nalaze u velikoj većini svih stolnih i prijenosnih računala.

Ovi otkriveni bugovi tehnički bi hakerima omogućili da presretnu podatke unutar samih uređaja. Intel tako navodi da bi se potencijalno moglo pristupiti memoriji uređaja i podacima poput lozinki i enkripcijskih ključeva. Microsoft navodi da će tijekom četvrtka objaviti sigurnosna ažuriranja za Meltdown, a na njima radi i Apple.

Što se Spectrea tiče, stvari su kompliciranije jer se radi o puno većem broju uređaja. Ovaj bug može prevariti aplikacije da prepuste inače tajne podatke i teže ga hakeri mogu iskoristiti, no isto tako ga je teže i zakrpati i dugoročno predstavlja veći problem

06.01.2018. 09:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh