« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
PETICIJA

Spasimo konje potpisom

Peticija za zabranu korištenja konja za izvlačenje drva može se potpisati na webu i štandovima Udruge Prijatelji životinja

Izmučeni konji na Velebitu
Izmučeni konji na Velebitu (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

peticija

,

konji

,

konji za vuču

Nakon što je udruga Prijatelji životinja upozorila javnost na izmučene konje na Velebitu koji padaju pod preteškim teretom drva koja su prisiljena nositi, vlasnik konja, Vinko Kalašević, bešćutno je izjavio medijima da su ti konji ionako radne životinje pa im se događa da padaju, lome noge i vratove, a onda su za klaonicu.  

Raniji slučaj stravičnih prizora konja s otvorenim ranama koji su svakodnevno vukli drva iz šume u Bregani i konja koji padaju pod teretom drva u šumama Velebita kod Gračaca pokazuju nužnost zaštite konja od prisiljavanja na težak tjelesni rad koji rezultira padovima, ozljedama i lomovima.  

Za zaštitu konja koji se iskorištavaju za nošenje drva nisu dovoljne općenite odredbe Zakona o zaštiti životinja kojima se zabranjuje nanošenje životinjama boli, patnja i ozljeda te namjernog izlaganja strahu; izlaganje životinja nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima te zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. Nažalost, te odredbe ne pomažu konjima jer se oni i dalje nemilice iskorištavaju i muče prisiljavanjem na rad, i to na rad koji je iznad njihovih fizičkih mogućnosti.  

Naime, pri izloženosti teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa. Već od dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do deformacija tkiva i boli u leđima konja, a sve iznad 30 minuta dovodi do trauma tkiva, tj. do djelomične ili potpune distrofije mišića. Konj natovaren drvima iznese dnevno i do deset metara drva, što znači da su konji izloženi nezamislivoj boli te bešćutnom zanemarivanju njihova zdravlja i života.

Životinjska snaga u šumarstvu kao potpuno nepotrebna ukinuta je u prošlom stoljeću kada se razvila šumska mehanizacija koja može raditi na svakom terenu, pa čak i na vrlo strmom, i to puno učinkovitije nego bilo koja životinja. Stručnjaci smatraju da korištenje konja kao radnih životinja nema nikakve svrhe u 21. stoljeću, kada su teški fizički poslovi prebačeni s čovjeka i životinja na modernizirane strojeve.   Prijatelji životinja stoga smatraju nužnim da se sljedećim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrani korištenje konja za izvlačenje drva, bilo da konji vuku drva ili ih prenose na leđima. Pozivaju građane da im pomognu prikupiti peticijom što više potpisa kako bi se ova okrutna praksa i patnja konja zabranili Zakonom.  

Peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr, kao i na informativnom štandu Udruge u subotu, 29. studenoga 2014., od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a nastavit će se potpisivati na web-stranici Prijatelja životinja i na sljedećim štandovima Udruge tijekom prosinca 2014. godine.  

Peticija za zabranu korištenja konja za izvlačenje drva: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2610

28.11.2014. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh