« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
SUPER

Spašen iz potresa i napunio tri mjeseca

Prijatelji životinja posjetili hrvatsko sklonište i utočište za životinje spašene od nemara i klanja - podržite Farmicu, družite se sa svinjama i magarcem, udomite pse i mace, pomognite donacijom

Borna je živ i zdrav ;)
Borna je živ i zdrav ;) (Prijatelji životinja)
Više o

potres

,

Banija

,

telić

,

Borna

U gomili nesretnih vijesti o tužnim sudbinama životinja s područja pogođenih potresom, početkom godine Prijatelji životinja razveselili su sve viješću da su volonteri Udruge Pobjede spasili tri svinje i trudnu kravu Šaravu. Nedugo nakon toga, Šarava je u sigurnosti skloništa i utočišta za životinje Farmica u Našicama donijela na svijet Bornu, prvo tele u Hrvatskoj rođeno na slobodi. Neodoljivi momčić dugih crno-bijelih trepavica, koji će uskoro napuniti četiri mjeseca, osvaja sva srca, a svojom veselom osobnošću oduševio je aktiviste Prijatelja životinja koji su nedavno posjetili Farmicu.

„U svojem radu svakodnevno smo izloženi saznanjima o užasima koje trpe životinje, što na nas ostavlja jak emocionalni trag. Od odbačenih mačića i štenaca koji umiru zato što ljudi ne kastriraju životinje o kojima skrbe do ulijevanja kemikalija u oči kunića u pokusima ili klanja nedužne janjadi - sve su to prizori i bolne sudbine životinja koji nas jako pogađaju. Promatranje sretnih i voljenih životinja u utočištu puni nam baterije i budi nadu u mogućnost promjene", ističu Prijatelji životinja.

Nada i prilika za život do prirodne smrti doista su ono najvrjednije što su na Farmici dobili ne samo Šarava i Borna nego i jarac Hopy, svinje, poni, magarac, kokoši, guske, koze, psi i mace. Svima njima, rijetkim sretnicima na slobodi, utočište je spas, sretno mjesto na kojemu uživaju u međusobnom društvu i jabukama, mrkvi, tikvama, zelenoj salati i drugim poslasticama kojima su ih počastili aktivisti.

Ovdje je Šarava prvi put u osam godina života dobila priliku s Bornom proživjeti majčinstvo: „Brižno ga prati od trenutka rođenja i sada se već dovoljno opustila i ima povjerenje da joj ga nitko neće oduzeti kao što je to bio slučaj s njezinom ranijom djecom. Borna raste naočigled, već mu izbijaju i roščići različitih boja. Na Farmici kažu da je znatiželjan, razigran i druželjubiv te vrijeme provodi u društvu drugih životinja. Nije svjestan da će drugi telići njegove dobi uskoro završiti u klaonici kao teletina."

Mnogi stanovnici Farmice spašeni su od tužne sudbine većine životinja uzgajanih za hranu, koje nakon kratkog i okrutnog života dožive smrt u agoniji. S jednakom ljubavlju Farmica brine i o 60-ak pasa koji čekaju udomljenje: „Kada pogledamo i u oči psa i u oči svinje ili teleta, vidimo jednako snažnu volju za životom, promatramo društvene individue s izraženim osobnostima. Pozivamo sve koji imaju uvjete da ne kupuju životinje, već da udome nekog od naših predivnih pasa i mačaka. Također, upravo prikupljamo donacije za obnovu krovišta hangara kako bismo napravili prostor za mace i trajno izbacili azbest sa zidane nastambe, a u tijeku je i gradnja nove nastambe za Bornu." 

Borni je posebno drag trogodišnji jarac Hopy, divne i blage naravi, koji zbog jezivih uvjeta u kojima je živio prije Farmice više ne može samostalno hodati. Za posebne proteze koje će mu pomoći u hodanju, kao i za ostale troškove Farmice, mnogo će značiti i najmanja donacija na broj računa  Farmice: IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: farmicanasice@gmail.com.

Iz Prijatelja životinja podsjećaju da nebrojene životinje životare natrpane u skučenim prostorima gdje se ne mogu niti okrenuti i skončavaju u klaonicama. „Svi koji žele pomoći u ispravljanju te nepravde mogu to učiniti prelaskom na vegansku prehranu, u čemu im može pomoći pažljivo osmišljeni Vege izazov na www.veganopolis.net. Osoba na veganskoj prehrani tijekom života može spasiti čak desetak tisuća životinja kao što su Borna, Šarava, Hopy i mnoge druge", zaključili su iz Udruge.

Jednostavni i ukusni recepti, prikladni za sve neovisno o načinu prehrane, kao i fotografije i dirljiva videosnimka iz utočišta i skloništa Farmica, nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

07.05.2021. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh