« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Spašen iscrpljeni izletnik s Dinare

Splićanin se zaputio na vrh Dinare, a pri povratku je izgubio kompas.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Gorska služba spašavanja

,

Dinara

,

spašavanje alpinista

Iscrpljenoga izletnika s Dinare - 38-godišnjeg S.P. iz Splita, koji je noć probdio na toj planini, pronašla je i spasila Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) te ga je oko 11,30 sati transportirala i predala Hitnoj medicinskoj pomoći u Splitu.

U današnjem priopćenju HGSS-a stoji da su danas oko 9,30 sati preko Državnoga centra 112 dobili obavijest o izletniku na Dinari koji je potpuno iscpljen i žalio se na srčane smetnje te da više ne može nastaviti prema podnožju planine.

Riječ je o 38-godišnjem S.P. iz Splita koji se jučer uputio na vrh Dinare na koji se i popeo, ali ga je na povratku uhvatila noć te je izgubio markaciju, prenoćio je na planini i ujutro nastavio sa spuštanjem pri čemu se iscrpio i zatražio pomoć.

U izravnome kontaktu izletnik je pobliže lociran između Glavaša i vrha Dinare te ga je helikopter HRZ - Zrakoplovne baze Divulje vrlo brzo pronašao. Iz helikoptera je spušten jedan spasilac koji ga je okrijepio i zbrinuo nakon čega su oboje podignuti u helikopter. Unesrećeni je transportiran i predan Hitnoj medicinskoj pomoći u Splitu.

HGSS upozorava da ovaj primjer ukazuje na veći broj počinjenih grešaka koje su, srećom, ovaj put dobro završile. Jer, navodi se, unesrećeni se na planinu zaputio sam i to unatoč svojim zdravstvenim problemima, a nije ponio ni dovoljno vode. Isto tako , unesrećeni nije bio, koliko je poznato HGSS-u, član planinarskog društva, niti je završio neku od planinarskih obuka te loše poznaje boravak i kretanje u planini.

Kako se ističe, svaki od tih razloga pojedinačno može dovesti do neželjenih posljedica, te je prava sreća da je sve dobro završilo. (HINA)

18.08.2008. 14:55:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh