« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
u deset godina

Španjolski političari pronevjerili četiri milijarde eura

Španjolska pada na listi najmanje korumpiranih zemalja, te se traže mjere za suzbijanje korupcije

(Dreamstime)
Više o

korupcija

,

španjolski političari

,

El Mundo

Zbog političke korupcije u Španjolskoj na području trgovanja nekretninama u zadnjih deset godina pronevjereno je oko 4,12 milijarda eura, piše u nedjelju španjolski dnevni list desnog centra El Mundo.

Dnevnik tu procjenu temelji na gotovo 30 sudskih postupaka i istraga koje je u zadnjih deset godina pokrenulo španjolsko pravosuđe, među kojima je i glasovita afera Malaya, zbog korupcije u urbanizmu u Marbelli, na jugu Španjolske (pronevjereno 2,4 milijarde eura).

El Mundo podsjeća na najnovije afere na Balearima (62 milijuna eura), u Santa Colomi u Kataloniji (45 milijuna) i na takozvanu aferu Guertel (45 milijuna) u kojima su novac pronevjerila poduzeća povezana s oporbenom Narodnom strankom.

Dnevnik traži da se provede niz mjera za suzbijanje korupcije, a posebice da se postrože kazne za prekršitelje i da se reformiraju izborni zakoni i zakoni o financiranju političkih stranaka.

Kako piše El Mundo, Španjolska je od 2005. do 2008. pala s 25. na 28. mjesto na popisu najmanje korumpiranih zemalja koji je sastavila nevladina organizacija Transparency International. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 18:08:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh