« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVO VODSTVO

Španjolska preuzela rotirajuće predsjedništvo EU

Europska unija je potkraj prošle godine uspostavila radnu skupinu za izradu nacrta hrvatskog pristupnog ugovora

Herman van Rompuy
Herman van Rompuy (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Španjolska

,

Herman van Rompuy

,

predsjedništvo EU

S prvim danom Nove godine Europska unija dobiva novo vodstvo koje će je predstavljati u svijetu, a rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo preuzima Španjolska, koja će tijekom svoga mandata nastojati dovršiti pristupne pregovore s Hrvatskom.

Lisabonskim ugovorom koji je stupio na snagu 1. prosinca prošle godine, Europska je unija dobila hibridni sustav predsjedanja. Uloga zemlje predsjedateljice ubuduće će biti manje vidljiva, jer od 1. siječnja ove godine predsjedanje Europskim vijećem, koje okuplja šefove država ili vlada, preuzima predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Predsjedanje Vijećem za vanjske poslove preuzima visoka predstavnica za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Catherine Ashton.

Svim ostalim formacijama Vijeća EU-a, među ostalim i Vijećem za opće poslove, koje se bavi proširenjem, predsjedat će i dalje zemlja predsjedateljica koja se mijenja svakih šest mjeseci. Herman van Rompuy prilikom izbora na novu dužnost kazao je kako se nada širenju EU-a za vrijeme njegova mandata koji traje dvije i pol godine i istječe sredinom 2012. godne.

"S naše strane učinit ćemo sve da se nastave i zaključe pregovori s Hrvatskom, za vrijeme našeg predsjedništva", rekao je ministar Moratinos.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos istaknuo je prilikom predstavljanja prioriteta španjolskog predsjedništva da će njegova zemlja nastojati završiti pregovore s Hrvatskom u prvih šest mjeseci sljedeće godine.

Do završetka pregovora Hrvatskoj je preostalo još zatvoriti 16 poglavlja, od kojih još pet tek treba otvoriti.

U drugoj polovici godine, rotirajuće predsjedništvo preuzima Belgija. Španjolska, Belgija i Mađarska, koja će predsjedavati u prvoj polovici 2011. godine, čine predsjedničku trojku, što je jedna od novina Lisabonskog ugovora. Te tri zemlje su donijele zajednički program predsjedanja za sljedećih 18 mjeseci.

U tom programu kaže se da će "zaključivanje pregovora, potpisivanje i ratifikacija ugovora o pristupanju Hrvatske biti visoko na dnevnom redu".

Europska unija je potkraj prošle godine uspostavila radnu skupinu za izradu nacrta hrvatskog pristupnog ugovora, koja je već počela s radom, te odobrila financijski paket za prve dvije godine članstva, a takve se odluke uobičajeno donose oko pola godine prije završetka pregovora.

Financijski paket, težak 3,5 milijarde eura, napravljen je na temelju radne pretpostavke da će Hrvatska postati članicom u siječnju 2012. godine. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 10:28:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh