« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POVIJESNI DAN

Španjolska podijeljena zbog zabrane borbe s bikovima

Regionlani parlament u Barceloni stavio je borbe s bikovima izvan zakona sa 68 glasova za tu zabranu i 55 protiv

borba bikova španjolska korida
borba bikova španjolska korida (Getty Images)
Više o

Španjolska

,

Katalonija

,

zabrana

,

Borba bikova

Katalonija, regija na sjeveroistoku Španjolske u srijedu je usvojila prijelomni zakon o zabrani borba s bikovima koji je u ostatku zemlje naišao na podijeljene reakcije.

Filmski redatelj Augustin Diaz Yanes tu je odluku opisao kao "kulturnu tragediju", a borci za prava životinja slave "povijesni dan". Regionlani parlament u Barceloni stavio je borbe s bikovima izvan zakona sa 68 glasova za tu zabranu i 55 protiv. Devetero se zastupnika suzdržalo od glasovanja. Katalonski nacionalisti i krajnja ljevica poduprli su zabranu, a glavna španjolska oporbena konzervativna narodna stranka (PP) i većina katalonskih parlamentaraca iz socijalističke stranke španjolskoga premijera Josea Luisa Zapatera glasovala je protiv.

Zabranom će od početka 2012. godine prestati borbe s bikovima u Kataloniji koja ima sedam i pol milijuna stanovnika i najbogatija je od 17 španjolskih pokrajina. Katalonija je prva regija španjolskoga kopna koja je zabranila borbe s bikovima, a Kanarski su ih otoci zabranili još 1991. Aktivisti koji se protive borbama s bikovima, skupina Prou prikupila je 180 tisuća potpisa za zabranu, a parlament je onda pristao raspravljati o tom prijedlogu.

>> Katalonija zabranila borbe s bikovima

Borbe s bikovima u Kataloniji već su se prorijedile i redovite se borbe održavaju jedno u Barceloni u borilištu Monumentalu. Glasnogovornica pokreta Proua Anna Mula pozvala je katalonski parlament da "čovječanstvu pošalje poruku sućuti i napretka" i prekine "mučenje" bikova. Postupak kojem su oni u borilištu izloženi ne bi bio prihvatljiv da je riječ o drugim sisavcima, poput pasa, i mačaka, ustvrdila je.

Konzervativci koji brane borbe s bikovima kažu da Katalonci moraju sami moći odlučiti hoće li ići na borbe. Zagovornici borba s bikovima još tvrde da je riječ o umjetnosti koja je dio španjolskoga identiteta. "Borba s bikovima, to je emocija, a emocije je veoma teško objasniti", kaže književnica Almudena Grandes. Katalonska podružnica narodne stranke objavila je da će od nacionalnog parlamenta zahtijevati da poništi tu zabranu, a lokalni borci za prava životinja kažu kako će oni poticati i druge španjolske regije da zabrane borbe s bikovima. (hina/metro-portal)

28.07.2010. 20:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh