« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NASILNA POLICIJA

Španjolci prosvjedovali protiv policijske brutalnosti

Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz je rekao da će biti posljedica ako se pokaže da je policija uporabila prekomjernu silu

Fotografija vijesti
Više o

policijska brutalnost

,

prosvjedi u Španjolskoj

Više tisuća mladih Španjolaca izašlo je jučer na ulice prosvjedujući protiv policijske brutalnosti koju su doživjeli dan ranije, pri čemu je uhićeno 25 prosvjednika, a ozljeđeno njih četvero, prenosi Hina.

Španjolska, snažno zahvaćena dužničkom krizom eurozone, drastično je smanjila javnu potrošnju no do sada su smanjenja izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje bila ograničena a prosvjedi protiv mjera štednje izolirani i uglavnom nenasilni. Prosvjedi u gradu Valenciji počeli su prošlog tjedna nakon što su se studenti požalili da se u učionicima moraju ogrnuti pokrivačima jer se zbog smanjenja potrošnje ne griju.

Po snimkama i fotografijama u medijima i društvenim mrežama tijekom prosvjeda od ponedjeljka navečer policija je palicama tukla prosvjednika po nogama i privela mladića okrvavljena lica. Policija je rekla da je suzbijajući prosvjede uhitila 25 osoba no nije htjela potvrditi izvješća da je četvero prosvjednika ozlijeđeno.

U utorak je u Valenciji oko 5000 studenata i njihovih simpatizera u prosvjednoj povorci prošlo ispred zgrade gradske skupštine i policijske postaje prije no što su zauzeli trg gdje su stajali i uzvikivali slogane satima. Prosvjedna povorka je protekla mirno a policijska je nazočnost bila mininmalna.

Studentske organizacije su tražile da guvernerka Valencije Paula Sanchez de Leon odstupi s položaja. Sanchez de Leon je naredila istragu o ponašanju policije tijekom prosvjeda od ponedjeljka.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz je rekao da će biti posljedica ako se pokaže da je policija uporabila prekomjernu silu ali je napomenuo i da su neki studenti bili nasilni.

22.02.2012. 07:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh