« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
RECEPT PROTIV KRIZE

Španjolci grade najdulju europsku mrežu za vlak velikih brzina

Nakon Kine i Japana, Španjolska će postati treća zemlja u svijetu do kilometrima pruge za vlakove velikih brzina

Madrid
Madrid (Wikipedia)
Više o

recesija

,

Španjolska

,

vlakovi

,

Hrvoje Kekez

S više od 2.000 kilometara željezničke pruge za vlak velikih brzina Španjolska će u prosincu postati vodeća u Europi, a ulaganje u željeznicu za vladu socijalista recept je za izlazak iz krize koja je toj zemlji donijela 20-postotnu nezaposlenost.

Kada se 18. prosinca svečano otvor Madrid-Valencija, četvrta u nizu linija koje metropolu povezuju s velikim gradovima, Španjolska će imati željezničku mrežu za vlak velikih brzina dulju od 2.000 kilometra. Time će prestići Francusku ili Njemačku, a sa 7.000 kilometara pruge za vlak velikih brzina planiranih do 2015., postat će treća u svijetu nakon Kine i Japana.

Vlada socijalista stavila je infrastrukturu na prvo mjesto kao put za izlazak iz krize u koju je zemlja zapala 2008. i donijela nezaposlenost od 20 posto . Španjolska već ima linije Madrid-Sevilla (1992.), Madrid-Valladolid te Madrid-Barcelona, a Madrid-Valencija stajat će 6 milijardi eura i skratiti put s 4 sata na 90 minuta.

Studija procjenjuje da nova linija donosi izravno ili neizravno 136.000 radnih mjesta. S ekološke strane donijet će pad broja putovanja automobilom i zrakoplovom i do 2016., smanjiti emisije CO2 za 842.000 tona.

Izgradnja pruga ima i svojih protivnika koji tvrde da je taj projekt jako skup i nerentabilan jer 47 milijuna Španjolaca nema tako visoku stopu korištenja željeznice. Tvrde da bi unosnije bilo ulagati u informacijske tehnologije kako bi se smanjilo španjolsko kašnjenje u tom segmentu ili barem u željeznički prijevoz robe.(hina/metro-portal)

25.10.2010. 16:18:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh