« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
FALCON HEAVY

SpaceX gradi najmoćniju raketu na svijetu

Privatna američka tvrtka za svemirske letove SpaceX objavila je da će njezina sljedeća raketa-nosač biti najmoćnija na svijetu

Fotografija vijesti
Više o

raketa

,

SpaceX

,

Falcon Heavy

Nova raketa, pod nazivom Falcon Heavy, dizajnirana je za nošenje dvostruko veće težine od one koju može primiti teretni prostor raketoplana NASA-e. Raketa bi trebala biti na lansirnoj rampi do kraja iduće godine, a lansiranje bi vjerojatno uslijedilo 2013.

Predsjednik uprave SpaceX-a Elon Musk opisao je novu raketu svoje tvrtke u utorak na konferenciji za novinare u Washingtonu, rekavši da će u orbitu nositi teret od 52 tone, izvijestio je u srijedu američki javni radio NPR. "Tako da je to stvarno, stvarno ogromno. To je veća teretna sposobnost od bilo koje svemirske letjelice u povijesti, osim Saturna V", rekao je Musk.

Saturn V je raketa-nosač NASA-e koja je izašla iz uporabe nakon završetka programa letova na Mjesec - Apollo. Musk je kazao da će Falcon Heavy imati oko polovicu teretnog kapaciteta Saturna V. On je ocijenio kako bi dva lansiranja rakete Falcon Heavy mogla omogućiti novi let na Mjesec, te da je moguća i misija do nekog asteroida ili bespilotni let na Mars radi prikupljanja uzoraka stijena.

SpaceX je jedna od tvrtki koje su uključene u utrku za prijevoz tereta, a u budućnosti i astronauta, američke svemirske agencije NASA-a nakon gašenja programa "space shuttle" do kraja godine. SpaceX je već izveo dva uspješna leta sa svojom manjom raketom Falcon 9 i uspješno je vratio svoju svemirsku kapsulu Dragon iz orbite. Musk je kazao da se Falcon Heavy dizajnira u skladu s mjerilima NASA-e za letove s ljudskom posadom, te da će svako lansiranje te rakete koštati od 80 do 125 milijuna dolara.

Zaključio je da Amerika, u godini umirovljenja programa "space shuttle", treba biti ponosna što će već krajem iduće godine biti spremna za lansiranje svemirska letjelica dvostruko većeg kapaciteta od raketoplana NASA-e.

06.04.2011. 12:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh