« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ČUDO

SP 2022. u Kataru: Nogomet na 50 stupnjeva

Svi stadioni će biti klimatizirani a povezivat će ih metro, dok će maksimalna udaljenost biti niti sat vremena vožnje

Katar
Katar (Getty Images)
Više o

Katar

,

FIFA

,

SP 2022.

Tisuće ljudi izašlo je s zastavama Katara, ali i drugih arapskih zemalja na ulice Dohe proslavljajući dobijanje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., prvoga kojeg će organizirati jedna muslimanska zemlja.

Katar će biti najmanja zemlja koja je ikad bila domaćinom SP-a jer ima površinu od svega 11.500 kvadratnih kilometara i 1.7 milijuna stanovnika, a ujedno je i prva muslimanska zemlja-domaćin. Katar je bio popriličan autsajder prije glasovanja jer je temperatura u toj zemlji u lipnju i srpnju preko 50 stupnjeva, dok bi problem za navijače mogli biti i vrlo strogi zakoni. Njihova najveća prednost su ulaganje od 4 milijarde dolara u supermoderne stadione s klimatizacijom, te činjenica da je osam stadiona u krugu od svega pedesetak kilometara.

"Započeli smo kao poptuni autsajderi, nitko nije vjerovao u nas, ali smo nakraju pobijedili. Zahvaljujem članovima FIFA-e koji su imali hrabrosti dodijeliti najveći sportski događaj na svijetu Kataru i jednoj zemlji Bliskoga Istoka. Potrudit ćemo se da ih ne razočaramo", kazao je predsjednik kandidature Katara Šeik Mohamed bin Hamad bin Khalifa al-Thani.

On je dodao kako će Katar sve nedostatke i bojazni ukloniti, posebno one da navijači neće smjeti piti alkohol zbog strogih islamskih zakona jer će se u posebnim područjima gdje će se okupljati navijači alkohol biti dopušten. Također, devet od 12 stadiona bit će potpuno novi i temeljeni na ekološkom principu s upotrebom ekoloških materijala bez emitiranja ugljičnog dioksida, solarne energije, a bit će unutar velikih zona novoposađenoga drveća. Posebno izdavaju ultramoderni stadion Lusail od 86.000 mjesta na kojemu će se igrati otvarajuća i finalna utakmica prvenstva, a bit će izgrađen za samo četiri godine i to na moru, pa će biti poptuno okružen vodom. Svi stadioni će biti klimatizirani, s temeperaturom od maksimalnih 27 stupnjeva, što će posebno radovati nogometaše, a stadione će povezivati metro, dok će maksimalna udaljenost biti niti sat vremena vožnje. Osim Dohe, još će šest katarskih gradova biti domaćini - Lusail, Al Khor, Ash-Shamal, Al Wakrah, Umm Salal i Al Rayyan.

Dvanaest godina Katar već ima spremne većinu infrastrukturanih projekata, u narednih pet godina izgradit će se moderna željeznička mreža vrijedna 21 milijardu dolara, ogromna zračna luka od 11 milijardi, novo pristanište u Dohi od 5.5 milijardi dolara, dok će u nove auto-ceste biti uloženo čak 20 milijardi dolara. Katar namjerava djelomično razmontirati stadione nakon SP-a, a "višak" tribina će biti psolan kao pomoć zemljama koej nemaju prave nogometne stadione.

Katar je druga zemlja svijeta po BDP dohotku po stanovniku, treći su po proizvodnji prirodnog plina, a imaju ogroman priliv novca od nafte. Ta zemlja će u ovoj godini recesije za većinu drugih zemalja ostvariti gospodarski rast od 15.5 posto.(hina/metro-portal)

 

02.12.2010. 20:06:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh