« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SP 2022.

Obama ogorčen na Fifu: Katar je velika pogreška

Teško je prihvatiti ovakvu odluku, pogotovu što su izabrali zemlju koja ima jedan jedini grad, rekao je Obama o domaćinu SP-a 2022.

Obama
Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Katar

,

SP 2022.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je kako je Međunarodni nogometni savez (FIFA) pogriješila što je domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. dodijelila Kataru, koji je u završnog glasovanju dobio više glasova od SAD-a.

"Mislim da su donijeli pogrešnu odluku", kazao je predsjednik Obama novinarima u Washingtonu, kada je saznao rezultate glasovanja iz Zuericha.

Razočaran je bio i čelnik Američkog nogometnog saveza Sunil Gulati, koji je teško primio poraz SAD-a od malene zaljevske zemlje.

"Milijuni američkih ljudi teško su radili da Svjetsko nogometno prvenstvo opet dođe u SAD. Teško je prihvatiti ovakvu odluku, pogotovu što su izabrali zemlju veličine Connecticuta koja ima jedan jedini grad", kazao je Gulati.

Reakcije na izbor Rusije i Katara

Miguel Angel Lopez, direktor zajedničke kandidature Španjolske i Portugala: 

"FIFA je očito smatrala da se nogomet mora promovirati i u mjestima gdje dosad to nije bi slučaj, te su zato odbili našu kandidaturu. Obje odluke su iznenađujuće, ali FIFA želi više novca, te je išla tamo gdje ga ima u izobilju".

 

Španjolski izbornik Vicente del Bosque: "Vjerojatno su čelnici FIFA-e željeli ekspanziju nogometa u novim regijama, koja su ekonomski jaka i gdje novca ne nedostaje".

Britanski premijer David Cameron: "Teško je reći što smo još mogli uraditi. Ispalo je da nije važno što imate tradiciju, najbolje tehnički ocijenjenu kandidaturu, najbolje marketinški obrađenu i zagarantirano najbolje ozračje. Vrlo sam tužan. Ja za svojeg života dosad nisam vidio SP u Engleskoj i nadao sam se da ću to danas promijeniti".

Britanski ministar sporta Hugh Robertson: "Jedino objašnjenje je ono koje je ponudio Sepp Blatter, a on je rekao da želi SP odvesti na nove granice".

Bivši belgijski reprezentativac Marc Wilmots: "Rusija je politički izbor, a Katar gospodarski. Sport je na neki način gubitnik nakon ovih današnjih odluka. Moramo to ipak prihvatiti s dostojanstvom".

Predsjednik japanske kandidature i šef Sonya Howard Stringer: "Imali smo prvenstvo 2002. i to je očito presudilo. Očito je ispred nas bila previsoka planina. Možda smo se prerano ponovo kandidirali, no željeli smo ponuditi svijetu tehnološki savršeno prvenstvo.

Ministar sporta Australije Mark Arbib:  "Svi smo šokirani. Glasovanje je završilo prilično neočekivano, kampanju smo odradili vrhunski, dali smo sve od sebe, nažalost to očito nije bilo dovoljno.

Kapetan australske reprezentacije Lucas Neill: "Mislim da je Fifa pogriješila. Katar je zemlja s nepovoljnom klimom, tamo je užasno vruće. Nisam siguran da će klimatizirani stadioni pomoći. To ipak nije pravo rješenje.(hina/metro-portal)


 

02.12.2010. 21:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh