« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
RECENZIJE

Sony Xperia XA recenzija

Jednostavan, klasičnih dopadljivih linija, ugodan u ruci - odaje dojam kvalitete s mjerom i stvarno se može nazvati pametnim telefonom po mjeri čovjeka

Sony Xperia XA - smartphone po mjeri čovjeka
Sony Xperia XA - smartphone po mjeri čovjeka (Metro)
Više o

recenzija

,

Sony Xperia XA

Sony Xperia XA stigla je u redakciju s reputacijom "malog" telefona, no izlazi iz nje kao - telefon po mjeri čovjeka, složili su se svi koji su se malo poigrali ovim srednjim modelom Sonyjeve linije X.

Zašto? Kako je lijepo rekla jedna kolegica, ovaj telefon stvarno ima sve što treba imati na normalan i nenametljiv način, bez šminke i uljepšavanja. Jednostavan, klasičnih dopadljivih linija, ugodan u ruci - odaje dojam kvalitete s mjerom.

Ostatak redakcije prvo je odmahivao rukom, no nakon par dana korištenja, morali smo se složiti - stvarno ne vidimo što prosječan korisnik pametnog telefona može više tražiti od svog vjernog suputnika. Stoga, da krenemo sa specifikacijama....

Sony Xperia XA specifikacije

Dimenzije: 143.6 x 66.8 x 7.9 mm
Masa: 137 g
Zaslon: 5″ IPS 1280 x 720, 294 ppi, 71.8 % odnos zaslona i kućišta
Čipset: Mediatek MT6755 Helio P10, 64 bitni octa core 2.0 GHz Cortex-A53
GPU: Mali-T860MP2 
Memorija: 2 GB RAM, 16 GB za pohranu + microSD
Kamere: primarna 13 MP, PDAF, 1/3″, 1080p@30 FPS video; prednja 8 MP
Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, hotspot; Bluetooth v4.1, A2DP, LE, aptX
Baterija: neizmjenjiva Li-Ion 2300 mAh
Platforma: Android 6.0.1+ Sony ljuska
SIM kartica: Nano SIM
Senzori: accelerometer, senzor blizine, kompas
Ostalo: FM radio
Ustupio: Sony Hrvatska
Cijena : 2399 kn 


Dimenzije i masa sjajni su za svaku ženu, jer lagano leži u ruci (najmanji telefon na svijetu s ekranom od 5") i ne osjećate se kao da nosite kamen u torbici, a s druge strane imate apsolutno sve što vam treba od pametnog telefona nove generacije - dovoljno memorije, dovoljno brz procesor, dovoljno kvalitetne kamere (i prednju i stražnju)... jednom rječju, paket za poželjeti.

Kombinacija plastike i metala na kućištu omogućava osjećaj kvalitete u ruci, a debelo 2.5D zaštitno staklo ekrana ulijeva sigurnost, iako telefon nije zaštićen od prašine i vode, što ni ne bi trebalo očekivati od smartphona njegovog ranga.

Sučelje je intuitivno i jednostavno za korištenje, s Androidom 6.0.1 i Sony ljuskom koja je poslovično kvalitetna, brza i nezahtjevna, pa ćete sve što inače volite raditi sa svojim pametnim telefonom moći raditi i s ovim, bez trzanja i zastajkivanja.

Kamere bi, neki bi rekli, mogle biti i jače, no 8MP prednje kamere savršeno je dovoljno za selfie najviše kvalitete, a stražnja kamera neće vas razočarati - pogledaje galeriju fotografija koju smo napravili šetnjom na Zagreb Comic Conu.

Raspored tipki već je dobro poznat ljubiteljima Sony pametnih telefona - utori za SIM i microSD karticu su na lijevom boku, dok je desna strana opremljena tipkama za paljenje, regulaciju glasnoće i snimanje fotoaparatom. Na vrhu se nalaze mikrofon i 3.5 mm audio izlaz.

Sve u svemu, da vidimo što se nudi - odlične kamere, ekran koji se može kvalitetom slike usporediti s puno skupljim modelima, relativno brz procesor uz dodatni grafički čip za prilično dobro igranje zahtjevnijih igrica... Ocjena se nameće sama - ako vam treba novi smartphone, a ne patite na flagship modele, našli ste svog favorita!

15.05.2017. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh