« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
UPOZORENJE

Somalski gusari mogli bi 'preseliti' u Crveno more

Razdoblje monsuna moglo bi poremetiti piratske napade, no zbog toga bi mogli 'iskušati sreću' na jednom od najprometnijih pomorskih puteva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Crveno more

,

somalski pirati

Peta američka flota s bazom u Bahreinu, u poruci zamišljenoj da pomogne brodovima u suočavanju s prijetnjom potvrdila je da bi monsunsko razdoblje od svibnja do rujna moglo poremetiti gusarske napade te da bi pomorske trgovačke tvrtke to trebale iskoristiti. No, upozorili su da je južni dio Crvenog mora moguća nova meta što bi ugrozilo jedan od najprometnijh komercijalnih pomorskih putova na svijetu.

Gusari su nedavno pojačali noćne napade, a uz pomoć matičnih brodova koji im omogućuju udare u područjima daleko od obale i proširili područje djelovanja izvan Sejšela.

"Novo opasno područje je jug Crvenog mora. Mornari će se morati okoristiti stanjem uzburkana mora, ali i zadržati visok stupanj uzbune", poručuju iz američke mornarice.

Poruka, u kojoj se podsjeća na nedavne promjene u gusarskoj taktici, sadrži detaljne preporuke za posade brodova koji prolaze područjima visokog rizika kako bi izbjegle napade.

Izvor: Hina

09.06.2009. 21:49:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh