« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SUNČEVE BAKLJE

Solarna oluja u sljedeća tri dana mogla bi pogasiti sve mobitele na Zemlji

Između 29. i 31. prosinca naš planet moglo bi pogoditi nekoliko manjih geomagnetskih oluja, koje mogu uzrokovati blokadu radijskih signala

Fotografija vijesti
Više o

Sunce

,

atmosfera

,

solarna oluja

,

sunčeve baklje

,

geomagnetska oluja

Oči astronoma i znanstvenika od večeras će biti uprte u gornji sloj naše atmosfere, budući da bi udar čestica nedavne solarne oluje u Zemlju mogao biti puno snažniji nego se prvotno mislilo.

Naime, britanski je nacionalni centar za oceane, atmosferu i predviđanje vremena objavio kako postoji šanse da između 29. i 31. prosinca naš planet pogodi nekoliko manjih geomagnetskih oluja, koje bi mogle uzrokovati blokadu radijskih signala.

Osim radio prijemnika, uređaji koji ovise o radijskim signalima su, među ostalim, mobiteli i GPS navigacija.

Sunčeve baklje unutar korone u sebi sadrže milijarde tona supervrućih plinova, kao i ultraljubičasto zračenje, a prema našem planetu putuju brzinom od osam milijuna kilometara na sat. Iako se dolaskom do našeg planeta već gotovo potpuno ohlade, temperatura u središtu jedne takve baklje iznositi oko 100 milijuna stupnjeva celzijusevih.

Naš planet povremeno pogađaju ovakvi sunčevi „izbačaji", što dovodi do spektakularnih atmosferskih prizora, poput slavne polarne svjetlosti.

S druge strane, te iste čestice ponekad znaju uzrokovati magnetske oluje, koje u ekstremnim slučajevima mogu ometati rad električnih mreža i satelita u atmosferi. Jedna od najvećih oluja u moderno vrijeme 1989. je godine ostavila šest milijuna ljudi bez struje u Quebecu.

Hoće li se nešto slično ponoviti u sljedeća tri dana, nitko sa sigurnošću ne zna. Bilo kako bilo, možda prisilno gašenje mobitela i napornih radio postaja i nije najgora stvar na svijetu?

28.12.2011. 21:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh