« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ČISTO ZDRAVLJE

Sok od šipka liječi bubrege

Zdravi sok od šipka pomaže pacijentima koji imaju bolesne bubrege i idu na dijalizu, pokazalo je istraživanje

Šipak
Šipak (Wikipedia)
Više o

bubrezi

,

šipak

,

dijaliza

,

nar

,

sok od šipka

Pacijentima koji imaju bolesne bubrege i idu na dijalizu mogao bi pomoći sok od šipka. Istraživanje provedeno u Izraelu pokazalo je da sok od šipka smanjuje rizik od infekcija, koje su čest uzrok smrti osoba na dijalizi.

Dr. Batya Kristal iz bolnice Western Galilee u Nahariyji provela je istraživanje na 101 pacijentu koji su pili sok od šipka ili ''lažni'' sok, pretpostavljajući da bi prehrana bogata antioksidansima (a u šipku ih ima puno) mogla pomoći pacijentima sa zatajenjem bubrega.

>> Sve dobrobiti i koristi voćnih sokova

Nakon što su godinu dana pili pola čaše soka tri puta tjedno, oni koji su pili pravi sok od šipka imali su manje upalnih molekula u krvi, a i rjeđe su morali ići u bolnicu. Od 50 pacijenata koji su pili sok od šipka tijekom godine dana, dvoje je trebalo ići u bolnicu barem dva puta. Za usporedbu, ta brojka bi iznosila barem 11 kod pacijenata koji ne piju sok od šipka.

Ipak, znanstvenici su ispitali sok od šipka samo od jednog proizvođača, pa se svi stručnjaci ne slažu kako svi sokovi od šipka sigurno pomažu pacijentima koji pate od zatajenja bubrega.

21.11.2010. 22:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh