« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
USPJEH MISIJE

Sojuz s tri astronauta uspješno se spojio s ISS-om

Unatoč nedavnim nesrećama Sojuza, ruski svemirski brod, s tri međunarodna astronauta, uspješno se spojio s Međunarodnom svemirskom postajom

Fotografija vijesti
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

astronauti

,

ruska letjelica Sojuz

,

ISS

Svemirski brod Sojuz s po jednim ruskim, američkim i nizozemskim astronautom spojila se u petak s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS), rekao je Ruski kontrolni centar za svemirske letove (Tsoup), javlja Hina.

Sojuz TMA-03M se spojio s ISS-om u 19,19 sati po moskovskom vremenu (15,19 po srednjoeuropskom) navodi Tsoup u priopćenju.

Spajanje se odvijalo automatski, precizira se.

Raketa s Rusom Olegom Kononenkom, zapovjednikom leta, Amerikancem Donom Pettitom i Nizozemcem Andre Kuipersom je poletjela u srijedu s kozmodroma Bajkonur u kazahstanskim stepama.

Trojici astronauta misija će trajati oko šest mjeseci. Oni će se na Međunarodnoj svemirskoj stanici priključiti Rusima Antonu Šklašerevu i Anatoliju Ivanišinu i Amerikancu Danu Burbanku, koji su poletjeli iz Bajkonura 14. studenoga.

ISS će sada biti potpun sa 6 astronauta, nakon što su u kolovozu ukinuti letovi s posadom nakon gubitka jednog svemirskog broda za opskrbu Progress kojeg je lansirao Sojuz i koji je pao u Sibir.

Taj neuspjeh je uzdrmao povjerenje u tu raketu koja je imala 1.800 uspješnih lansiranja.

Rusija je sada jedina zemlja koja može uputiti astronaute na ISS.

Sjedinjene Države ovise o Rusiji za transport astronauta na ISS za najmanje 50 milijuna dolara po mjestu.

23.12.2011. 18:52:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh