« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NOVI SUKOB NA VIDIKU?

Rastu tenzije između Velike Britanije i Argentine zbog Falklandskog otočja

David Cameron je izjavio kako Argentina neopravdano pokušava zabraniti falklandskim brodovima pristup u južnoameričke luke, te je obećao da će braniti suverenitet Falklanda

Više o

Velika Britanija

,

David Cameron

,

sukob

,

Argentina

,

Falklandski otoci

Velika Britanija je u petak rekla da su argentinska nastojanja da zabrani brodovima pod zastavom Falklandskog otočja pristup u južnoameričke luke "neopravdana i kontraproduktivna" i obećala braniti suverenitet Falklanda, javlja Hina.

Izjava britanskog premijera Davida Camerona do sada je najsnažnija izjava britanske vlade u eskalaciji napetosti između Britanije i Argentine gotovo 30 godiona nakon što su dvije zemlje ratovala oko otočja pod britanskom vlašću koje Argentinci nazivaju Malvinima.

U utorak je južnoamerička trgovačka zajednica Mercosur najavila zabranu za brodove pod zastavom Falklanda u znak solidarnosti s Argentinom.

"Argentina nastavlja svoje neopravdane i kontraproduktivne napore da prekine brodski promet oko otoka i odvrati poslovni sektor od legitimne trgovine", rekao je Cameron u Božićnoj poruci radio poruci Falklandskom otočju.

"Da budem potpuno jasan. Uvijek ćemo ispunjavati našu obvezu prema vama u svakom pitanju suvereniteta. Vaše pravo na samoopredjeljenje temeljni je kamen naše politike", rekao je britanski premijer.

Britanija od 1833. nadzire otočje u južnom Atlantiku koje se nalazi oko 500 kilometara istočno od obale Argentine. U dvomjesečnom ratu na Falklandima 1982. godine poginulo je 255 britanskih i 650 argentinskih vojnika.

Britanska vlada je rekla da je spremna pristati na razgovore o suverenitetu samo ako to zatraži 3000 stanovnika otočja te da otočani žele ostati Britanci.

23.12.2011. 21:08:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh