« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
AUSTRIJSKI IZBORI

Socijademokrati izgubili Austriju

Krajnja desnica najveći dobitnik izbora

BZOe Jörga Heidera na drugom mjestu po broju osvojenih glasova
BZOe Jörga Heidera na drugom mjestu po broju osvojenih glasova (Reuters)
Više o

Jörg Haider

,

austrijski izbori

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, stranke dosadašnje vladajuće koalicije Socijaldemokrati (SPOe) i Narodna stranka (OeVP) izgubile su veliki broj glasova, a dvije stranke krajnje desnice najveći su dobitnici.

Unatoč gubitku glasova, Socijaldemokrati su po broju osvojenih glasova na prvom mjestu, pokazali su preliminarni rezultati objavljeni u nedjelju navečer.

Socijaldemokrati su osvojili 29,7 posto glasova, konzervativna Narodna stranka 25,6 posto, preliminarni su rezultati koje je u nedjelju navečer priopćila austrijska ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter.

Krajnje desničarska Slobodarska stranka (FPOe) dobila je 18 posto, a stranka sličnog profila Pokret za budućnost Austrije (BZOe) desnog populista Jörga Haidera 11 posto. Na petom je mjestu po broju dobivenih glasova stranka Zelenih sa 9,7 posto glasova.

Objavljenim rezultatima još se trebaju pribrojiti glasovi Austrijanaca koji su glasovali izvan zemlje što će biti objavljeno 6. listopada.

Socijaldemokrati su izgubili veliki broj glasova i postigli najlošiji rezultat na izborima od 1945. godine. Njihov čelnik Werner Faymann izjavio je nakon objavljivanja rezultata da stranci sada predstoji mnogo rada.

Socijaldemokrati će pregovarati s Narodnom strankom o mogućem koaliranju, najavio je Faymann isključujući istodobno svaku suradnju s dvjema strankama krajnje desnice.

Vodstvo Narodne stranke u nedjelju navečer pokazalo je da je vrlo razočarano velikim gubitkom glasova. Rezultat izbora predstavlja "bolan i gorak poraz", izjavio je predsjednik stranke Wilhelm Molterer.

Predsjednik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache zadovoljan je i ponosan, kako je rekao, "povijesnim uspjehom na ovim izborima". Poručio je da se sada na austrijskoj političkoj pozornici mora računati i na njegovu stranku.

Jörg Haider, predsjednik Pokreta za budućnost Austrije, zadovoljan je rezultatom izbora, jer je dobio tri puta više glasova nego na prošlim izborima, kada je broj birača koji su birali njegovu stranku iznosio samo četiri posto. "Više ne želimo koaliciju Socijaldemokrata i Narodnjaka, a ako budemo pozvani na suradnju za sastav nove savezne vlade, spremni smo na koaliciju", izjavio je Haider.

Čelnik Stranke zelenih Alexandar van der Bellen razočaran je postignutim rezultatom, jer je očekivao mnogo više glasova.

Veliki gubitak glasova dviju najvećih stranaka, članica velike koalicije, već je najavljivan u predizbornim analizama.

"Velika koalicija bila je najbolji izborni pomagač FPOe-a i BZOe-a", izjavio je u nedjelju na večer Peter Hajek iz austrijskog Instituta za strategiju javnog mnijenja.

Unatoč velikom napredovanju stranaka krajnje desnice, austrijski stručnjaci za javno mnijenje smatraju da se u Austriji nije dogodio pomak udesno. FPOe i BZOe imaju korist od glasova prosvjednika protiv politike vladajućih stranaka", smatra Hajek.

Prema prvim analizama, nakon ovih izbora moguće je nekoliko različitih koalicija. Postoji mogućnost ponavljanja velike koalicije SPOe-a i OeVP-a, moguća je i manjinska vlada dviju stranaka, koju bi podupirala treća stranka.

Dvije velike stranke u predizbornoj su kampanji odlučno odbacivale mogućnost kasnijeg koaliranja s krajnjom desnicom. Međutim, nakon objavljivanja rezultata i izjava nekih čelnika, pojedini analitičari u Austriji pribojavaju se da bi se zemlja mogla naći u sličnoj situaciji kao i 2000., prenijela je austrijska novinska agencija APA.

Te su godine Narodnjaci ušli u koaliciju s FPOe-om, na što je EU reagirala sankcijama protiv Austrije a zemlja se našla u djelomičnoj međunarodnoj izolaciji.

Izraelski list Jerusalem Post u nedjelju je poslije podne, još prije objavljivanja rezultata izbora, objavio članak u kojemu spominje mogućnost prekida izraelsko-austrijskih odnosa ukoliko bi na vlast došle stranke krajnje desnice.

FPOe, koju je u početku vodio Jörg Haider, raspala se 2005. na dvije stranke, a sada su obje polučile uspjeh na izborima.

Sadašnji predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache javno zagovara ekstremističke ideje, a istakao se i podrškom srbijanskoj Radikalnoj stranci i njezinu donedavnom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

Joerg Haider, koji sada vodi manju stranku BZOe, nastupa mnogo umjerenije i okuplja građansko-liberalni sloj, piše APA.

Te dvije stranke "nemaju što tražiti u vladi", izjavio je u nedjelju navečer predsjednik SPOe-a Werner Daymann, najavljujući koalicijske razgovore s OeVP-om. Faymann istodobno ne isključuje ni odlazak u oporbu.

Austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer, koji treba dati mandat za sastavljanje vlade, u prvom komentaru izbora u nedjelju navečer izjavio je da će dati prednost stabilnoj vladi sa strankama koje budu zaista pokazale zanimanje za suradnju. (HINA)

28.09.2008. 23:53:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh