« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
COOL

Sobne biljke koje čiste zrak

Kad se dom ne prozračuje često, što je slučaj u zimskim danima, svjež zrak će vam osigurati dobro raspoređene biljke

Neka vam biljke pročiste zrak
Neka vam biljke pročiste zrak (Arhiva)
Više o

biljke

,

areca palma

,

uredske biljke

,

kisik

,

sobne biljke

,

sanseverija

,

čišćenje zraka

,

vražji bršljan

,

zeleni ljiljan

,

brdska palma

,

spatifilium

,

gerber

Zimski dani napunit će zrak u prostorijama u kojima boravimo raznim štetnim tvarima, jer se u tom godišnjem dobu rijetko kvalitetno prozračuje. Kako ne biste osjetili posljedice, međunarodna inicijativa Biljke za ljude napravila je popis najkorisnijih sobnih biljaka koje će filtrirati i osvježiti zrak, ubaciti više kisika i ukloniti štetne sastojke.

Uzmimo za primjer biljku nazvanu Areca palma koja će narasti do 1.5 metara u zrak, što je čini dobrom kućnom biljkom, a proizvest će dovoljno kisika za jednu osobu. Smatra se najboljom biljkom za čišćenje zraka. 

Sanseverija je biljka koju bi trebali imati u spavaćoj sobi jer je njena specijalnost pretvaranje ugljičnog dioksida za kisik, dok vražji bršljan najbolje služi u dnevnoj sobi ili uredu zbog svoje sposobnosti formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka zraka. 

Formaldehide će ukloniti jednako učinkovito i zeleni ljiljan ili brdska palma, koja će uz to ovlažiti zrak. Naime, formaldehida ima najviše u dezodoransima i dezinfekcijskim sredstvima, pa se ove biljke mogu držati i u kupaonici.

Ured i radna soba idealno su mjesto za spatifilium koji upija toksine iz sintetičkih materijala ili boja, a kako i neutralizira radijaciju elektronskih uređaja, stavite ga blizu televizora ili računala. 

Za kraj, posadite i gerber u teglu jer sjajno uklanja benzen iz zraka, koji možemo pronaći u bojama, lakovima, insekticidima i sredstvima za pranje, pa će sjajno očistiti zrak i napuniti ga kisikom tijekom noći, upijajući pritom višak ugljičnog dioksida.

26.10.2013. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh