« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
HEROJ, A NE ...

Snowden tvrdi da je ispunio misiju

Edward Snowden sad živi na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, a ovo mu je prvi intervju od dolaska u Rusiju sredinom lipnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Edward Snowden

,

intervju

"Za mene osobno misija je već ispunjena", rekao je Snowden listu The Washington Post koji je s njime razgovarao u Moskvi. To je prvi izravan Snowdenov intervjuu otkako je u lipnju stigao u Rusiju koja mu je dala politički azil. 'Ja sam već pobjedio. Čim su novinari mogli slobodno obavljati svoj posao, sve što sam pokušavao učiniti dobilo je smisao. Jer, zapamtite, nije mi namjera bila promijeniti društvo. Želio sam društvu dati priliku da samo odluči trebali li se promijeniti', rekao je Snowden.

Opovrgnuo je optužbe da je htio naštetiti NSA-i. 'Ja radim na tome da se NSA popravi. I sada radim u interesu NSA-e. Oni su jedini koji to ne shvaćaju', rekao je.

Za jedne zaštitnik ljudskih prava, a za druge izdajica, Snowden živi na nepoznatoj lokaciji u glavnom ruskom gradu. The Washington Post piše da je na intervjuu s novinarom stigao sam i nije pokušavao komunicirati prikriveno. Rekao je da tijekom boravka u Rusiji ima pristup internetu, odvjetnicima i novinarima.

Snowden je rekao da se smatra 'kućnom mačkom' i da rijetko napušta kuću u kojoj živi. 'Jednostavno nema neke velike potrebe. Povremeno nešto iskrsne, neke stvari koje odem pogledati ili obaviti i sresti neke ljude', rekao je Snowden.

Dodao je da živi asketski, na juhi s rezancima i pomfritu. Prima goste koji mu donose knjige, ali ih ne stigne pročitati.

Snowden je opovrgnuo da je kineski ili ruski čovjek. 'Nemam nikakvih odnosa s ruskom vladom. Nisam sklopio nikakav dogovor s njima. Ako sam uopće dezertirao, dezertirao sam od vlade u javnost', istaknuo je.

24.12.2013. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh