« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
ZAPLET

Snowden je i dalje u Moskvi

Edward Snowden, koji već 16 dana boravi u tranzitnom odjelu moskovske zračne luke, u ponedjeljak još nije objavio hoće li odgovoriti na neku od ponuda i otputovati u Južnu Ameriku

Snowden smišlja kako izbjeći Amerikance
Snowden smišlja kako izbjeći Amerikance (Arhiva)
Više o

Moskva

,

azil

,

Edward Snowden

Tražen iz SAD-a zbog špijunaže, nakon otkrivanja informacija o američkom tajnom programu nadzora svjetskih komunikacija, Snowden bi mogao otputovati u Boliviju, Venezuelu ili Nikaragvu, koje su izrazile spremnost da ga prime.

Veleposlanstva triju zemalja objavila su da nemaju 'nikakvu informaciju' o sudbini Snowdena, koji nije viđen u javnosti od 23. lipnja kad je iz Hong Konga doputovao u Moskvu u zračnu luku Šeremetjevo.

Upitan o sudbini američkog bjegunca, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov kazao je u ponedjeljak da se 'to nas ne tiče'.

Rusija, koja nema sporazum o izručenju sa SAD-om, kazala je prethodno da Snowden nije formalno prešao njihovu granicu, to jest kontrolu putovnica, te da mu nema što predbaciti.

Brojne nesigurnosti okružuju način na koji bi Snowden, kojemu je Washington poništio putovnicu, mogao napustiti zračnu luku u Moskvi kako bi otputovao u neku zemlju prihvata a da ga ne presretnu Amerikanci.

08.07.2013. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh