« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
LOŠE ...

Snižen kreditni rejting SAD prvi puta u povijesti

Nakon što su Moody's i Fitch ostavili kreditni rejting SAD na najvišoj razini, Standard & Poor's prvi se usudio javno reći da tamo nešto gadno smrdi

Kreditni rejting SAD pao je na AA+
Više o

SAD

,

kreditni rejting

,

Fitch Ratings

,

Standard & Poor's

,

Moody's

,

AA+

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je u petak Sjedinjenim američkim državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je šokiralo američku administraciju jer se tako nešto nije dogodilo nikad u povijesti.

Dugoročni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik. Standard & Poor's tako je pokazao nevjerojatnu dozu integriteta i hrabrosti, jer su druge dvije tvrtke koje se bave istim poslom, Moody's i Fitch Ratings popustili pred lobiranjem Obamine administracije i ostavile rejting na najvišoj razini.

S&P je u svom priopćenju, koje su srećom izdali nakon zatvaranja burzi, ustvrdio da vjeruju kako su mjere fiskalne konsolidacije koje su usvojili Kongres i Senat, a Obama veselo potpisao, nedovoljne za stabilizaciju američkog duga.

Američka je administracija odmah reagirala priopćenjem da su u S&P napravili krivu računicu i promašili za 2 bilijuna dolara u svojim kalkulacijama, što su u S&P na kraju i priznali, no i dalje čvrsto stoje pri svojoj odluci o smanjenju kreditnog rejtinga SAD.

Kako će se ovaj potez odraziti na američko i svjetsko gospodarstvo teško je i pretpostaviti jer se svijet prvi puta od 1917. godine kad su uvedeni kreditni rejtinzi susreće s činjenicom da SAD nisu najstabilnije i najjače svjetsko gospodarstvo neupitnog kredibiliteta.

Kao prvo, poskupit će cijena novca za zaduživanje, što pogoduje azijskim velesilama koje i tako drže najveći dio američkog duga u svojim rukama. To automatski znači skuplje kredite za tvrtke i građane, što bi moglo potaknuti spiralu poskupljenja i baciti SAD u novu recesiju.

Što će na sve reći svjetske burze, ostaje da se vidi u ponedjeljak, a sigurno je da ne postoji niti jedan broker na svijetu koji će imati miran i spokojan vikend.


06.08.2011. 08:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh