« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VRHOVNI SUD SAD-A:

Snimke okrutnosti nad životinjama sloboda su govora

Zakon o zabrani prikazivanja snimaka nasilja nad životinja donesen je 1999. kako bi se ograničila prodaja 'crush' videa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

psi

,

Američki Vrhovni sud

,

sloboda govora

,

nasilje životinje

,

crush video

Vrhovni sud SAD u utorak je ukinuo savezni zakon o zabrani video zapisa koji prikazuju nasilje nad životinjama, utvrdivši da se njime krši pravo na slobodu govora.

Suci Vrhovnog suda su sa osam glasova za i jednim protiv, poništili presudu Robertu Stevensu iz Pittsvillea, u Virginiji, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog izrade video snimki borbi pit bullova.

Zakon je donesen 1999. kako bi se ograničila Internet prodaja tzv. "crush" videa, koji privlače određene seksualne fetišiste prikazujući kako žene golim nogama ili cipelama s visokom petom, ubijaju male životinje drobeći ih. Takvi su video zapisi praktično nestali kada je zakon stupio na snagu, istaklo je državno odvjetništvo u podnesku Vrhovnom sudu.

No, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, koji je obrazložio odluku, kazao je da zakon ide predaleko, sugerirajući da bi zakonska mjera koja ograničava "crush" video snimke mogla biti valjana. U izdvojenom mišljenju, sudac Samuel Alito je istakao da su ozljede koje životinje trpe u borbama pasa dovoljne za zadržavanje zakona na snazi. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 20:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh