« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

Snažna tjeskoba prvi je znak Alzheimerove bolesti?

Točni uzroci Alzheimera nisu u potpunosti jasni, no znanstvenici vjeruju da ključnu ulogu imaju beta-amiloidi

Još jedan rani znak koji trebate zapamtiti
Još jedan rani znak koji trebate zapamtiti (Arhiva)
Više o

Alzheimerova bolest

,

tjeskoba

U Sjedinjenim Državama svake se godine među odraslim osobama evidentira oko 40 milijuna novooboljelih od anksioznih poremećaja, a nova je studija pokazala da se kod starijih osoba kojima se s godinama osjećaj brige i straha pojačavava nerijetko razvije Alzheimerova bolest.

Dr. Nancy Donovan, gerijatrijska psihijatrica u bostonskoj Brigham and Women's Faulkner Hospital i njezini suradnici su ustanovili da se pojačani simptomi tjeskobe povezuju s visokom razinom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata, nakupina u živčanom tkivu, koje se opet povezuju s razvojem Alzheimerove bolesti u mozgu starijih ljudi s normalnim kognitivnim funkcijama. Dr. Donovan kaže da rezultati njihove studije upućuju na to da pojačani simptomi tjeskobe mogu biti rani znak Alzheimera.

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama danas s ovom bolešću živi oko 5 i pol milijuna ljudi, a oko 5,4 milijuna ih je starije od 65 godina.

Svi tipovi demencija, pa tako i Alzheimerova bolest, uzrokovani su smrću moždanih stanica. Točni uzroci Alzheimera nisu u potpunosti jasni, no znanstvenici vjeruju da ključnu ulogu imaju beta-amiloidi.

Nova američka studija je pokazala da tjeskoba ima veliku ulogu u povećanju razine beta-amiloida kod starijih osoba. Ranije su studije pokazale da depresija i tjeskoba mogu biti indikatori Alzheimera s obzirom na to da se simptomi ovih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti.

Dr. Donovan i kolege su u studiju uključili 270 odraslih osoba u dobi od 62 do 90 godina s normalnim kognitivnim funkcijama. Svi su jedanput godišnje tijekom petogodišnjeg razdoblja podvrgavani pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se odredila razina beta amiloida u njihovu mozgu. Simptomi tjeskobe i depresije kod sudionika studije ustanovljeni su uz pomoć pitanja gerijatrijske skale depresije (GDS).

Znanstvenici su ustanovili da su odrasle osobe s pojačanim simptomima tjeskobe u petogodišnjem razdoblju imale i višu razinu beta amiloida u mozgu što je bila indicija da pojačana anksioznost može biti rani znak razvoja Alzheimerove bolesti.

Dr. Donovan je istaknula da svakako treba provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile pretpostavke, no da se na tjeskobu kod starijih osoba može utjecati, a samim tim i na odgađanje pojave Alzheimerove bolesti.

17.01.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh