« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
STRAŠNO

Snažan potres pogodio Papuu Novu Gvineju, očekuje se tsunami

Prema USGS-u, američkoj službi za praćenje potresa, epicentar potresa bio je 40 kilometara istočno od otoka New Ireland, najvećeg otoka Papue Nove Gvineje

Čak 7.9 po Richteru!
Čak 7.9 po Richteru! (USGS)
Više o

potres

,

Papua Nova Gvineja

Potres od čak 7,9 stupnjeva po Richteru zatresao je Papuu Novu Gvineju, koja je smještena je na tzv. "Vatrenom krugu", seizmički izuzetno aktivnom području u kojem su potresi vrlo uobičajeni.

Prema USGS-u, američkoj službi za praćenje potresa, epicentar potresa bio je 40 kilometara istočno od otoka New Ireland, najvećeg otoka Papue Nove Gvineje, te na dubini od 103 kilometra. Prvotna ocjena jakosti potresa iznosila je 8 stupnjeva po Richteru, ali je ubrzo smanjena za 0,1 stupanj.

Upozorenje o tsunamiju izdao je Pacifički centar za praćenje tsunamija, koji upozorava na "opasne valove tsunamija u svim smjerovima". U revidiranom upozorenju o tsunamiju koje je izdao taj centar navodi se kako se uz neke od obala Papue Nove Gvineje očekuju valovi visine od jednog do tri metra.

Upozorenje o tsunamiju odnosi se na obalna područja Papue Nove Gvineje, Solomonskih otoka, Indonezije, Naurua i ostalih okolnih otoka u razdoblju od tri sata od trenutka kad se dogodio potres.

Zasad još uvijek nema izvještaja o ozlijeđenima ili oštećenjima od potresa. Kako je epicentar potresa bio vrlo duboko, ne očekuje se velika šteta jer je poznato da takvi potresi uzrokuju manju štetu od onih "plitkih".

17.12.2016. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh