« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KRIZA NA KOSOVU

Snage KFOR-a zatvorile granicu prema Srbiji

Pripadnici Kfora na prijelazima su, navodi se, postavili rampe i bodljikavu žicu, čime je sjever Kosova odsječen od Srbije

Više o

Kosovo

,

KFOR

,

kriza na kosovu

Nakon što su lokalni Srbi na sjeveru Kosova pokušali barikadama spriječiti prolazak postrojbi KFOR-a, pripadnici snaga NATO-a na Kosovu zatvorili su granične prijelaze Brnjak i Jarinje između Kosova i Srbije, piše Hina.

Pripadnici Kfora na prijelazima su, navodi se, postavili rampe i bodljikavu žicu, čime je sjever Kosova odsječen od Srbije, a kosovski Srbi prijete blokadom svih puteva na sjeveru Kosova ukoliko Kfor pokuša pomoći kosovskoj policiji da zauzme prijelaze.

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović zapovjedniku Kfora Erhardu Buhleru prenio je, kako navodi srbijanska državna televizija RTS, da Srbi neće prekinuti blokadu prijelaza Brnjak i Jarinje, ali da neće pribjegavati sili i da će ostati mirni.

Kako je prenijela srbijanska agencija Tanjug, tijekom razgovora Buhlera sa Srbima koji su blokirali put k Jarinju čuli su se pucnji, a slovenski pripadnik Kfora rekao je izvjestitelju Tanjuga da je najvjerojatnije riječ o rafalu ispaljenom u zrak.

Razgovori Buhlera i Stefanovića, kako javlja srbijanska agencija Beta, nastavljeni su poslije podne, a srbijanski predsjednik Tadić u razgovoru za televiziju B92 istaknuo je kako je vrlo važno da se atmosfera u Srbiji održi stabilnom i mirnom te da je zbog toga iznimno važna sjednica Skupštine Srbije, najavljena za subot,u koja bi, kako je rekao, trebala pridonjeti smirivanju situacije, a ne njezinom razbuktavanju.

Dodao je kako je dijalog između Beograda i Prištine ovog trenutka nesumnjivo u krizi, ali i da duboko vjeruje u mogućnost njegovog nastavka onog trenutka kad se stvari vrate na početnu poziciju.

Nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, NATO je te lokacije u četvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojeve municije u slučaju napada na njih.

29.07.2011. 20:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh