« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
šok za šokom

SMS je praonica Podravkinih milijuna

Novac od kredita samo je preležao na računu splitske tvrtke

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Podravka

,

Darko Marinac

,

SMS Split

,

kreditiranje SMS

,

uprava Podravke

,

podravkini milijuni

Večernji list piše, pozivajući se na pouzdane izvore bliske Podravci i istragu, kako je kredit od 65 milijuna kuna, koji je koprivnička prehrambena tvrtka dala SMS-u, tvrtki Srđana Mladinića, samo dio većega, tajnog i protuzakonitog plana o preuzimanju Podravkinih dionica novcem same kompanije.

Dakle, riječ je o 'pranju' Podravkinog novca. Večernji navodno ima pouzdane informacije kako 65 milijuna kuna uopće nije bilo namijenjeno Mladiniću.  

Ta je svota samo 'prespavala' na računu njegove tvrtke nakon čega je prebačena na račun varaždinske financijske grupacije Fime.

Fimina off-shore kompanija s Malte Fima Ami Ltd. najveći je pojedinačni vlasnik Podravke sa 10,64 posto udjela.

Namjera tajnog plana Varaždinske grupacije poznatog pod imenom projekt Spice (začin), o kojem je Večernji list već pisao, bila je stjecanje još 15 posto Podravkina vlasništva čime bi se grupacija domogla kontrolnog paketa.

U to vrijeme spominjao se i kreditni aranžman s Meril Linchom, koji bi bio pokriće za kupnju dionica na burzi. Ali ono što nije bilo poznato je činjenica da je 10,64 posto dionica, koje je Fima kupila na burzi u proljeće 2006. godine, Podravka obvezala otkupiti.

Podravka se obvezala otkupiti i novih 15 posto i to je u stvarnosti bio zalog da Meril Linch uopće pristane na financiranje projekta Spice', tvrdi Večernji.

Podravka je Fimi, kako se otkrilo, novac uplaćivala posredovanjem Mladinićeva SMS-a. Varaždinska je financijska grupacija za dionice platila oko 200 milijuna kuna.

Otkriveno je da je Podravka, putem SMS-a, na njezin račun prebacila 65 milijuna kuna, a trenutno se istražuje na koji način je pokrivena razlika.

Ono što čudi je da za to navodno nitko iz tadašnje Podravkine uprave nije znao, pa čak ni Zdravko Šestak, Miroslav Vitković i Saša Romac.

Još je čudnije da je 'neupućen' i potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je 2005. s pozicije člana Podravkine uprave ušao u tim bišeg premijera Sanadera.

18.09.2009. 16:09:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh