« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PRIKRIVANJE ISTINE

Smjene u Bundeswehru zbog civilnih žrtava u Afganistanu

Bivši njemački ministar obrane prikrivao je informacije o stradanju civila u nepotrebnom zračnom napadu koji je naručila njemačka vojska

(Getty Images)
Više o

NATO

,

civilne žrtve

,

rat u Afganistanu

,

Bundeswehr

,

njemačka vojska

,

Carl Theodor zu Guttenberg

,

Wolfgang Schneiderhan

,

Peter Wichert

,

Franz Josef Jung

Zbog pogrešaka u informiranju nakon zračnog napada na sjeveru Afganistana i neinformiranja o civilnim žrtvama njemački ministar obrane Carl Theodor zu Guttenberg otpustio je glavnog inspektora Bundeswehra Wolfganga Schneiderhana i državnog tajnika u ministarstvu obrane Petera Wicherta, a oporba od bivšeg ministra obrane Franza Josefa Junga traži ostavku na sadašnju dužnost ministra gospodarstva.

Zbog manjkavosti u komunikaciji zu Guttenberg je smijenio Schneiderhana s mjesta glavnog inspektora, što je najviša vojnička dužnost u njemačkoj vojsci, te državnog tajnika Wicherta.

"Kad sam preuzimao dužnost ministra obrane, uskraćena su mi izvješća o napadu 4. rujna koja su sadržavala i podatke o civilnim žrtvama", rekao je zu Guttenberg, član Kršćansko-socijalne unije (CSU) zastupnicima Bundestaga. Potvrdio je da je riječ o tajnom izvješću koje je trebalo utvrditi okolnosti napada savezničkih zrakoplova na talibanske ciljeve, kad je, po nekim procjenama, poginulo 40 do 60 civila.

Napad je 4. rujna od američkog zrakoplovstva zatražio stožer Bundeswehra u Kunduzu zbog bojazni da bi talibani otetim cisternama s gorivom mogli napasti njemačke vojnike. Po mišljenju nekih partnera u NATO-u, taj napad bio je nepotreban jer nije postojala izravna opasnost za njemačke vojnike.

Novi ministar vanjskih poslova zu Guttenberg ustvrdio je da su mu pri preuzimanju dužnosti "uskraćeni i ostali spisi" vezani uz rad njegova preteče Franza Josefa Junga, člana Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Bivšem ministru obrane, sadašnjem ministru gospodarstva Jungu, predbacuje se da je izvješća o napadu uskratio i državnom odvjetništvu koje je istraživalo mogućnost kaznenog progona zbog civilnih žrtava.

Njemački dnevnik "Bild" posjeduje dokumente po kojima je njemački ministar nekoliko sati nakon napada bio obaviješten o civilnim žrtvama. On je usprkos tomu u nekoliko intervjua naglašavao da su tada poginuli isključivo "naoružani talibani".

Parlamentarna oporba zatražila je sazivanje istražnog povjerenstva o tom slučaju te su od Junga zatražili ostavku.

Bundestag u četvrtak raspravlja o produljenju mandata njemačkim vojnicima u Afganistanu. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 18:28:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh