« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
PRIPAZITE

Šminka donosi ljepotu, ali može i - bolesti

Osobe koje se ruževima za usne koriste u prosječnim količinima mogu u organizam apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda na dan

Pazite što koristite
Pazite što koristite (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

šminka

,

šminkanje

Šminka uljepšava, barem u nekim detaljima i uz razumnu upotrebu, no pritom može napraviti i štetu našem tijelu, pokazalo je američko istraživanje nad kojim bi se definitivno trebalo zamisliti.

Neki od najpopularnijih ruževa i sjajila za usne među sastojcima imaju tvari koje baš i nisu tako lijepe. Istraživači s Berkleyja ispitali su 32 različita proizvoda za usne koji se mogu kupiti u američkim trgovinama i u njima otkrili koncentracije olova, kadmija, kroma, aluminija i još pet teških metala. U nekima su koncentracije dovoljno visoke da izazovu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i za neurološke poteškoće.

Osobe koje se ruževima za usne koriste u prosječnim količinima mogu u organizam apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda na dan, a one koje se 'mažu' češće čak i do 87 miligrama, objavili su znanstvenici.

Nakon što je izmjerena količina metala u proizvodima, došlo se do zaključka da prosječna korisnica ruža za usne može u organizam unijeti 20 posto veću, ili čak i više od toga, količinu aluminija, mangana i kadmija od dnevno dopuštene.

Znanstvenici kažu da ovo otkriće ne znači da treba prestati s korištenjem ruževa i sjajila za usne, ali da bi se svakako moglo smanjiti pretjerivanje u šminkanju.

U studiji nijedan brend nije imenovan, ali su znastvenici rekli da nema velikih razlika u koncentraciji metala od proizvođača do proizvođača i da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

02.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh