« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
3G MREŽE

Smartphoni u uspostavi poziva gori od starih mobitela

Kada su klasični pozivi u pitanju, stariji 2G mobiteli pružaju znatno bolju kvalitetu usluge u područjima slabije pokrivenosti nego novi 3G mobiteli

Fotografija vijesti
Više o

iPhone

,

smartphone

Ljudi koji žive u ruralnim područjima trebali bi pospremiti svoj smartphone i pronaći svoj stari 2G mobitel ukoliko žele nekoga zvati, zaključak je istraživanja koje je proveo britanski Ofcom.

Novi modeli pametnih telefona, poput iPhonea ili Samsung Galaxy S2, nude sofisticiranu „tehnologiju treće generacije" odnosno 3G, koja omogućava superbrzi internet i mnoge druge mogućnosti.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da, kad su klasični pozivi u pitanju, stariji 2G mobiteli pružaju znatno bolju kvalitetu usluge u područjima slabije pokrivenosti.

Ofcom zaključuje kako je to zbog činjenice da tzv. „entry-level" mobiteli imaju jednostavnije i veće antene, a ne moraju ni neprestano prebacivati sustav između 2G i 3G mreže, što dovodi do smanjivanja kvalitete usluge.

Istraživanje je napravljeno u sklopu akcije da operateri koji prodaju napredne telefone moraju bolje obaviještavati korisnike o njihovim ograničenjima u područjima slabije pokrivenosti.

Nažalost, ni zemlje zapadne Europe nisu lišene operatera koji vrlo sporo i malo ulažu u poboljšanje svoje infrastrukture, tako da se i tamo događaju situacije gdje mobiteli nemaju signala svega nekoliko kilometara od centra velikog grada.

Hoćemo li u budućnosti imati 3G pokrivenost ravnu onoj „standardnoj", ostaje za vidjeti.

12.08.2011. 11:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh