« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OPORBA:

Smanjenje povlaštenih mirovina je gašenje požara

POGLEDAJTE VIDEO - Iako je većina zastupnika podržala smanjenje mirovina, oporba smatra da bi pravedno bilo samo da svi u mirovinu idu po općim mirovinskim propisima

sabor povlaštene mirovine
sabor povlaštene mirovine (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

umirovljenici

,

Vlada RH

,

Nenad Stazić

,

oporba

,

Silvano Hrelja

,

Boris Kunst

,

saborski klubovi

,

povlaštene mirovine

Većina saborskih klubova, osim Kluba HNS-HSU, podržala je prijedlog Vlade da se za 10 posto smanje mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, iako oporba ocjenjuje da nije riječ o sustavnom rješavanju problema već o palijativnom rješenju, "gašenju požara".

"Za smanjenjem se poseže zbog toga što je nestalo novca u proračunu. Bojali su se tuneli, prodavala struja jeftino pa je novac nestalo. Loš rad vlade kroz sve ove godine doveo je do toga da novca nema i sad se mora uzeti gdje se može, a sad se poseže u mirovine", kazao je SDP-ov Nenad Stazić.

Smatra da predloženo rješenje nije pravedno, a pravedno rješenje, koje Vlada ne nudi, bilo bi "da svi u mirovinu idu po općim mirovinskim propisima".

"Time bi se konačno s dnevnog reda maknulo pitanje povlaštenih mirovina koje građane nervira", kazao je i ocijenio da Vladin prijedlog ne donosi sustavno rješenje problema mirovina, već je riječ o gašenju požara. Naglašava da kod zakonskog prijedloga "posebno ne valja" to što se neće izdavati rješenje Zavoda za mirovinsko osiguranje koje je "osnovni dokument svakog umirovljenika".

"To je pravni akt, a ako se nekom uzimaju sadašnja ili stečena prava o tome se mora izdati rješenje, dokument, kako bi se on, primjerice, mogao žaliti jer što ako se pogriješi pri izračunu", kazao je Stazić i pozvao Vladu da tu odredbu promijeni. "Inače je to ozakonjenje uskraćivanja prava na uredan odnos s državom", naglašava.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da je vladinim programom gospodarskog oporavka predviđena revizija posebnih prava te priprema za ukidanje takvih prava određenih kategorija.

Zakonom se smanjuju mirovine saborskih zastupnika, bivših članova vlade, sudaca Ustavnoga suda i glavnoga državnog revizora, koje se ostvaruju i određuju na temelju Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskome saboru. Smanjuju se i mirovine Predsjednika Republike, ostvarene na temelju Zakona o dužnostima i pravima državnih dužnosnika, te mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Silvano Hrelja (Klub HNS-HSU) naglašava da je prvo trebalo riješiti mirovine saborskih zastupnika i članova Vlade koje su i najviše, a onda ostale kategorije rješavati po načelu pravednosti.

Nije mu jasan kriterij po kojem zakonske izmjene obuhvaćaju samo mirovine više od 3.500 kuna, ocjenjujući kako predloženo Vladino rješenje u sebi ne sadrži socijalnu komponentu, "ispitivanje socijalnih prilika". "Odakle je isisan taj kriterij? Nije jednako živjeti s 3.500 kuna ako si zdrav ili ako imaš sedam dijagnoza", rekao je.

Boris Kunst (HDZ) naglasio je da se predloženim rješenjem, u trenutku nepovoljnih gospodarskih kretanja i utjecaja financijske krize zbog kojih su znatno smanjeni proračunski prihodi, ove godine očekuje ušteda od oko 250 milijuna kuna, a sljedeće 610 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 11:59:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh