« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
STUDIJA

Moguće zaustavljanje emisije CO2 iz vozila u idućem desetljeću

Polovina emisije reducirala bi se kad bi autoindustrija više uložila u motore bolje energetske iskoristivosti.

Više o

ugljični dioksid

,

automobilska industrija

,

emisija ugljičnog dioksida

,

zagađenje zraka

,

energetska efikasnost

,

bio-goriva

,

električna vozila

,

hibridni motori

Porast emisije ugljičnog dioksida iz vozila mogao bi biti zaustavljen do početka idućega desetljeća, pod uvjetom da se iskoristi integrativni pristup koji obuhvaća poboljšanu energetsku efikasnost motora s unutrašnjim izgaranjem, bio-goriva druge generacije, električna vozila i poboljšan protok prometa, objavili su istraživači McKinseya.

Studija se zove "Prema budućnosti s niskom ugljičnom emisijom", a istraživači su ustanovili da bi 2030. emisija mogla biti i 18 posto niža nego 2006. uz kombiniranje energetski iskoristivih motora s unutrašnjim izgaranjem, hibridnih motora i električnih vozila čija je emisija nula.

Polovina emisije mogla bi se reducirati kad bi automobilska industrija više uložila u motore bolje energetske iskoristivosti. Četvrtina toga potencijala leži u čistim tehnologijama poput hibrida (vozila koja pokreću dva ili više različitih izvora energije, najčešće motor s unutrašnjim izgaranjem i jedan ili više električnih motora), plug-in hibrida (hibrida s baterijama koje se pune uključivanjem u izvor električne energije) i električnih vozila.

Studija predviđa da će broj vozila na cestama narasti sa 730 milijuna 2006. na više od 1,3 milijarde 2030. Istraživači naglašavaju nužnost smanjivanja emisije jer predviđaju da će se emisija ugljičnog dioksida iz vozila povećati za 54 posto ne poduzmu li se nikakve mjere. (hina/metro-portal)

22.04.2009. 15:41:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh