« Film
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Službeno otvoren 62. filmski festival u Cannesu

Kao i svake godine glamurozno, svečano, veličanstveno

(Getty Images)
Više o

Cannes

,

Cannes film festival

,

Isabelle Huppert

,

Charles Aznavour

,

Hafsia Herzi

,

Brian Ferry

Pjevač Charles Aznavour i glumica Hafsia Herzi su u nazočnosti ekipe animiranog filma "Up" imali čast službeno otvoriti 62. filmski festival u Cannesu.

Prije toga je predsjednica festivalskog žirija francuska glumica Isabelle Huppert u haljini Giorgia Armanija u nadahnutu govoru odala počast filmskim djelatnicima.

Zatim je britanski pjevač Brian Ferry otpjevao "She", pjesmu Charlesa Aznavoura koji se popeo na pozornicu kako bi proglasio otvorenim 62. filmski festival u Cannesu uz Hafsiju Herzi, dobitnicu Cesara kao najveće mlade nade 2008.

Prije svečana otvorenja održano je tradicionalno uspinjanje po 26 stuba, što je strpljivo čekala okupljena publika. Crvenim sagom prošli su glumci Jean Rochefort, indijska zvijezda Aishwarya Rai, Tilda Swinton, redateljica Agnes Varda i redatelj Claude Lelouch.

Među devet kratkih filmova u službenoj konkurenciji u Cannesu bit će i "Ciao, mama" hrvatskog redatelja Gorana Odvorčića, film što prati odnos majke i kćeri kad samohrana majka odluči otići s novim partnerom.

"Tulum", film iz omnibusa Dalibora Matanića, ušao je u program Critic's Week filmskog festivala u Cannesu. Program Critic's Week, koji se ove godine održava 48. put, u konkurenciju uzima sedam debitantskih dugometražnih i sedam kratkih igranih filmova.

Osim Isabelle Huppert među osam članova žirija su i glumica Robin Wright Penn, Asia Argento, kći popularnoga talijanskog filmaša Darija Argenta, te redatelj James Gray.

Charles Aznavour je posudio glas junaku filma "Up" redatelja Petera Doctera i Boba Petersona, koji će biti prvi prikazani film na ovogodišnjem festivalu. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 21:20:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh