« Film
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
cannes film festival

John Lasseter: Pixar je promijenio svijet crtanog filma

Snimio sam vlastito vjenčanje u 3D

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Cannes film festival

,

John Lasseter

,

Lasseter intervju

Suosnivač i kreativni direktor Pixara, koji je prije tri godine kupila kompanija Disney, John Lasseter nije krio svoje zadovoljstvo što je njegov zadnji animirani film Up otvorio ovogodišnji filmski festival u Cannesu. Metro se susreo s modernim genijem u atraktivnom apartmanu Carlton Hotela.

Metro: Kakav je osjećaj biti pozvan da otvoriš filmski festival svojim filmom?

Lasseter: To što sam odabran za otvaranje jednog od najvećih filmskih festivala na svijetu je san! Dođete, vidite crveni tepih i sve te ljude koji stoje kraj stepenica, to je ludo, nije li? Mislim, da vaš film bude odabran za otvaranje, to je stvarno nešto posebno, to se događa jednom u životu.

Metro: Što mislite, je li Studio Pixar, sada Disney-Pixar, promijenio svijet animiranog filma?

Lasseter: Nadam se da jest. Pixaru je uvijek bio cilj napraviti najbolje moguće filmove, pažljivo birajući priče, sjajne likove, koristiti najbolju tehnologiju kako bi se stvorio film koji publika nikad nije vidjela na taj način. Uvijek postoji dubina u projektu i originalnoj ideji. Često kažem da je kvaliteta najbolji poslovni plan!

Metro: Up je u nekim trenucima nevjerojatno tužan, gotovo hermetičan. Biste li rekli da je to jedan od najodraslijih animiranih filmova?

Lasseter: Ne bih baš rekao da je najodrasliji, no sigurno je najemotivniji. S druge strane, to je urnebesno smiješan film. Ima u filmu jedan pas, a njegov glas zvuči kao da se upravo nadisao helija - umrem od smijeha svaki put kad progovori! Rekao bih da je ono što naše filmove čini snažnima zapravo ravnoteža između osjećaja: neki su vrlo duboki, dok su drugi zabavni i smiješni. Ima osjećaja s kojima se lako mogu poistovjetiti i odrasli i djeca.

Metro: Je li 3D animacija promijenila način na koji je ispričana priča u filmovima?

Lasseter: Obožavam 3D, čak sam tako i snimio svoju sliku s vjenčanja. Istina je u tome da samo tehnologija nije dovoljna za zabavu publike. Ono što je bitno jest način na koji se koristi. 3D vam dozvoljava dodavanje dubine likovima, što istovremeno pojačava osjećaje koji se prenose publici. Od sada će svi naši animirani filmovi biti rađeni u 3D tehnici.

Piše: Jérôme Vermelin/MWN France
14.05.2009. 11:17:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh