« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SRETNO VRAĆEN U DOMOVINU

Slučajno otkriven ukraden antički kip

Talijanski policajac koji je proljetos bio na odmoru u New Yorku primijetio je u vitrini u galeriji u aveniji Madison antički kip ukraden iz jednog talijanskog muzeja

Fotografija vijesti
Više o

New York

,

Italija

,

antički kip

Golemi mramorni kip, ženski torzo bez glave, s rogom obilja, ukraden je jedne noći u lipnju 1988. iz arheološkog muzeja u Terracini, na obali između Rima i Napulja. Dok se šetao ulicama Manhattana, policajac Michele Speranza, koji radi u odjelu za zaštitu kulturnih spomenika, primijetio je kip, fotografirao ga mobitelom i raspitao se kod kustosa o njegovu podrijtlu.

Potonji mu je nerado odgovarao na pitanja, što je kod njega pobudilo sumnju. Vrativši se u Italiju, njegove su se sumnje potvrdile, pa je carinska služba u New Yorku na dojavu talijanskih kolega zaplijenila sporno djelo.

Italija koja posjeduje jednu od najbogatijih zbirki kulturnih spomenika u svijetu, često se susreće s krađom svojih starina koje se ilegalno iznose iz zemlje i prodaju na međunarodnome tržištu. Talijanska policija zato na svojoj internetskoj stranici (www.carabinieri.it) redovito objavljuje popis s deset najtraženijih djela, među kojima prvo mjesto zauzima Caravaggiovo "Kristovo rođenje". (hina/metro-portal)

19.11.2010. 20:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh