« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
AGRESIVNIJA TAKTIKA

SAD prvi put šalje tenkove u rat u Afganistanu

Američka vojska šalje kontingent teških tenkova M1 "abrams" u Afganistan prvi put u devet godina rata, što najavljuje još agresivniju taktiku protiv talibana

Tenkovi će biti podrška u borbi protiv Talibana
Tenkovi će biti podrška u borbi protiv Talibana (Getty Images)
Više o

SAD

,

vojska

,

Afganistan

,

tenkovi

Razmještaj satnije tenkova M1 "abrams", koja će pojačati marinske postrojbe na jugozapadu zemlje, omogućit će kopnenim snagama da napadaju pobunjenike s veće udaljenosti i s više ubojite sile, nego što je to moguće iz bilo kojeg drugog američkog borbenog vozila. Tenk M1 "abrams" ima 68-tona, pokreće ga mlazni motor i naoružan je topom od 120 mm, koji može uništiti kuću na udaljenosti većoj od 1,6 kilometara.

Unatoč ukupnoj protupobunjeničkoj strategiji s naglašenom uporabom vojnika za zaštitu afganistanskih civila od pobunjenika, statistike koje je objavilo NATO-ovo zapovjedništvo u Kabulu i razgovori s nekolicinom visokih zapovjednika upućuju da su operacije američkih snaga tijekom zadnja dva mjeseca najjače od početka intervencije protiv talibanskog režima 2001.

Broj noćnih racija snaga za specijalne operacije, kojima je cilj ubiti ili zarobiti talibanske vođe, više se nego utrostručio u zadnja tri mjeseca. Zrakoplovi SAD-a i NATO-a bacili su više bomba i raketa u listopadu, ukupno 1000, nego u bilo kojem mjesecu od 2001., piše Post. U okruzima oko grada Kandahara na jugu Afganistana vojnici 101. zračno-desantne divizije srušili su desetke napuštenih kuća za koje su mislili da su minirane te koristili visokoeksplozivnim tracima za čišćenje minskih polja, što je do sada rijetko rabljeno u Afganistanu.

Neke od tih metoda, posebno noćne racije specijalaca, razbjesnile su afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, koji je prošli tjedan za Washington Post izjavio da te akcije slabe potporu operacijama američkih snaga. No visoki američki vojni dužnosnici uključeni u vođenje rata tvrde da te racije, kao i druge agresivne mjere, nanose ozbiljne udarce pobunjenicima.

Dužnosnici, koji su govorili uz uvjet anonimnosti, jer nisu ovlašteni raspravljati o specifičnim taktikama, rekli su da je kombinacija racija, zračnih udara i uporabe eksploziva na terenu, bila ključna u poboljšanju sigurnosti u područjima oko Kandahara, talibanskog uporišta koje je ove jeseni izloženo ofenzivi koalicijskih snaga. Zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu general David Petraeus u petak sudjeluje na summitu NATO-a u Lisabonu, a Afganistan je jedna od ključnih tema razgovora. (hina/metro-portal)

19.11.2010. 22:08:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh