« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
RAD POLICIJE

Slučaj Varšavska: MUP tvrdi da aktivisti iznose netočne tvrdnje

Aktivisti tvrde da policija usporava istragu o projektu Cvjetni, a MUP odgovara da u svim zahtjevima ''žurno postupa''

varšavska aktivisti mup
varšavska aktivisti mup (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

MUP

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

policija

,

aktivisti

,

Tomislav Tomašević

,

Teodor Celakoski

,

Varšavska

,

projekt cvjetni

,

Urša Raukar

Ministarstvo unutarnjih poslova odbacuje tvrdnje koje su danas iznijeli aktivisti udruga Zelena akcija i Pravo na grad vezano za kriminalističku istragu policije glede projekta "Cvjetni prolaz". MUP u priopćenju ističe da te udruge iznose netočne činjenice o radu policije.

"Ministarstvo unutarnjih poslova RH mora reagirati na niz netočnih činjenica koji su danas na konferenciji za medije namjerno iznesene od strane aktivista udruga Zelena akcija i Pravo na grad. Aktivisti spomenutih udruga optužuju MUP i dovode u pitanje ulogu hrvatske policije u provođenju kriminalističkog istraživanja u vezi s gradnjom projekta 'Cvjetni prolaz' ", ističe se u priopćenju Odjela za odnose s javnošću MUP-a.

>> Horvatinčiću, zahvali državi na daru od 50 milijuna eura!

MUP podsjeća da su "udruge Zelena akcija i Pravo na grad USKOK-u podnijele kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Zagreba zbog navodno počinjenih kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti (iz čl. 337.) i Sklapanja štetnog ugovora (iz čl. 294.) Kaznenog zakona. USKOK je na temelju toga policiji podnio zahtjev za prikupljanjem dodatnih obavijesti i provođenje izvida, što je policija i obavila te rezultate dostavila uz Posebno izvješće 1. srpnja 2010.

''Dana 14. srpnja 2010. g. policija je zaprimila novi zahtjev USKOK-a, u kojem su zatraženi dodatni policijski izvidi. I na taj drugi zahtjev policija je u vrlo kratkom roku, odnosno 30. srpnja 2010., odgovorila po svim traženim parametrima, te USKOK-u proslijedila drugo Posebno izvješće, u kojem su sadržani rezultati provedenih izvida", naglašava se u priopćenju.

>> Varšavska - neka se više nikad ne ponovi!

Navodi se i da je "USKOK 2. kolovoza 2010. policiji dostavio novi zahtjev u odnosu na kaznenu prijavu udruga Zelena akcija i Pravo na grad protiv pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba i zaposlenika Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. Po tom zahtjevu policija trenutno žurno postupa te će on biti ispunjen najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva, kako je to predviđeno i Zakonom o kaznenom postupku".

"Obzirom da je u svim ovim slučajevima policija postupala po zahtjevu USKOK-a, koji koordinira i rukovodi kriminalističkim istraživanjem, policija ne može samostalno zaključiti kriminalističko istraživanje bez odluke nadležnog državnog odvjetnika koji vodi spomenuti predmet. Policija je sve što se od nje zahtijevalo ispunila - i to u najkraćim mogućim rokovima''.

>> Varšavska je simbol borbe za javni interes

"Na najave udruga Zelena akcija i Pravo na grad da će se detaljnije pozabaviti pitanjem djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova, ističemo kako je javnost rada policije i MUP-a jedan od temeljnih načela, i u tom smislu svatko, pa i ove udruge, mogu pratiti rad ovog Ministarstva. Međutim, nitko, pa ni spomenute udruge, ne mogu svojim pritiscima utjecati na zakonite odluke koje se donose unutar hrvatske policije i MUP-a", navodi Odjel za odnose s javnošću MUP-a. (hina/metro-portal)

12.08.2010. 23:08:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh