« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
IPAK

Slučaj Pukanić: Sud odredio novo telekomunikacijsko vještačenje

Suđenje optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića nastavlja se u rujnu nakon ljetne stanke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Ivo Pukanić

,

slučaj Pukanić

,

Joca Amsterdam

,

Slobodan Đurović

,

Ivana Kršul

,

Sreten Jocić

,

Niko Franjić

,

Županijski sud Zagreb

Početkom rua trebalo bi biti dovršeno novo telekomunikacijsko vještačenje u slučaju Pukanić. Tada će se na zagrebačkom Županijskom sudu nakon ljetne stanke nastaviti suđenje šestorici optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Sutkinja Ivana Kršul danas je izvijestila da je sudsko vijeće ipak odredilo novo telekomunikacijsko vještačenje telefonskih kontakata optuženika, nekih svjedoka te Pukanića, ali i njihove lokacije u trenucima poziva, iako je na posljednjem ročištu 10. lipnja odbilo takav zahtjev obrane.

No, nije prihvaćen prijedlog obrane da se kao svjedoci ispitaju bivša novinarka "Nacionala" Jasna Babić i Zoran Raičković, čijim je svjedočenjem obrana željela utvrditi vjerodostojnost iskaza crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića koji je kao naručitelje Pukanićeva ubojstva naveo duhansku mafiju na čelu s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

>> Nacional traži odgovornost sutkinje Kršul, UHS je brani

Prijedloge obrane prije današnjeg ročišta odbio je i Vrhovni sud koji, suprotno obrani, smatra da nije potrebno ponovno provoditi sva vještačenja policijskog centra "Ivan Vučetić", ali i da iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića nije nezakonit.

Sutkinja Kršul potvrdila je i da su na sud stigli izvještaji iz Nizozemske o tajnim mjerama koje su se, zbog sumnje da su u toj zemlji organizirali kriminalnu skupinu, provodile protiv navodnog organizatora Pukanićeva ubojstva Sretena Jocića i njegova kuma Slobodana Đurovića koji je bio veza između Jocića i atentatora.

Riječ je o akcijama "Blaw" i "Paars" koje su vodili nizozemski timovi za suzbijanje organiziranoga kriminala. Prva je akcija pokrenuta zbog informacija da se priprema Jocićevo oslobađanja iz zatvora, a druga zbog sumnji da Jocićevi suradnici pripremaju atentat.

Dokumentacija je poslana na prijevod nakon čega će sud odlučiti hoće li se tijekom postupka koristiti kao dokaz.

Posljednja rasprava prije ljetne stanke zakazana je za 14. srpnja, kada obrana i tužiteljstvo mogu predlagati nove dokazne prijedloge. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 12:19:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh