« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ODLUKA SE BLIŽI

Slovenski parlament odlučuje o referendumu idući ponedjeljak

Izvanredna sjednica slovenskog parlamenta, na kojoj će se raspisati referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, bit će održana u ponedjeljak, 3. svibnja

(Igor Zaplatil/Delo/Cropix)
Više o

referendum

,

Slovenija

,

Hrvatska

,

arbitražni sporazum

,

teretni avioni

"Zahtjev zastupnika za održavanje referenduma bit će podnesen na izvanrednoj sjednici koju sam sazvao za ponedjeljak u 14 sati, a o raspisivanju referenduma glasovat će se natpolovičnom većinom", rekao je na kraćoj konferenciji za novinare predsjednik parlamenta Pavel Gantar.

Predsjednik slovenskog parlamenta objasnio je da će, nakon raspisivanja referenduma, 5. svibnja početi teći svi rokovi za njegovu provedbu te jednomjesečna predreferendumska kampanja.

Po prijedlogu koji je potpisalo 86 zastupnika iz svih parlamentarnih stranaka referendum bi bio sazvan za nedjelju, 6. lipnja, a slovenski birači odgovarat će na referendumsko pitanje: "Jeste li za to da stupi na snagu zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske, što ga je parlament prihvatio na sjednici 19. travnja 2010. godine?"

Po zakonu o narodnoj inicijativi, koji u Sloveniji uređuje referendume, rezultat naknadnog zakononodavnog referenduma, kao što je ovaj koji će biti održan, za vladu i parlament je obvezatan. Parlament nakon referendumske odluke isto pitanje ne može razmatrati sljedećih godinu dana. Odluka na referendumu donosi se većinom glasova, bez obzira na broj birača koji se na nj odazovu.

Zahtjev za održavanjem referenduma o arbitražnom sporazumu uvršten je u ponedjeljak ujutro u proceduru, a zahtjev su potpisali gotovo svi članovi parlamenta osim četvorice. To su trojica zastupnika iz Pahorove vladajuće koalicije koji referendum smatraju nepotrebnim, ali podupiru ratifikaciju, i zastupnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Srečko Prijatelj, koji je u pritvoru i kojemu su zastupnička prava trenutačno suspendirana.

Prijašnja su ispitivanja pokazala da većina Slovenaca podupire arbitražni sporazum, no pri ratifikaciji u slovenskom parlamentu usprotivila mu se oporba, a bojkotirala je i glasovanje, nazvavši arbitražu lošim rješenjem za završetak graničnog spora s Hrvatskom.

Dok premijer Pahor smatra arbitražni sporazum dobrim rješenjem i tvrdi da će Sloveniji arbitraža potvrditi njezino stajalište da ima teritorijalni izlaz na otvoreno more, oporba smatra suprotno i arbitražu ocjenjuje riskantnom, pa predlaže odustanak od arbitraže i nove bilateralne pregovore s Hrvatskom.

Predsjednik parlamenta Gantar izjavio je prošli tjedan u razgovoru za portal "Siol" da bi, ne potvrdi li se ratifikacija arbitražnog sporazuma na referendumu, to bilo težak udarac za vladu premijera Pahora koja želi prevladati dugogodišnji granični prijepor s Hrvatskom i nastaviti dobre odnose sa susjednom državom koja je pred vratima EU-a. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 16:56:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh