« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODGOVORNOST MINISTARA

Slovenska oporba optužuje Pahora za dvostruke kriterije

Pahor je parlamentu već predložio smjenjivanje Karla Erjavca, inače predsjednika koalicijske stranke DESUS

(Andrej Švoger/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

oporba

,

dvostruka mjerila

Ustvrdio je da nema izbora jer je državna revizija otkrila nepravilnosti u njegovom resoru. Mnogi međutim smatraju da je u sadašnjoj vladi Erjavec nepoželjan jer je u prijašnjoj bio ministar obrane, pa se za njim vuku repovi afere Patria, vezane uz unosan ugovor slovenske vojske za nabavu oklopnih transportera koji Pahorova vlada smatra lošim i neracionalnim.

Slovenska demokratska stranka (SDS) u subotu je ustvrdila da bi Pahor morao primijeniti jednako stroge kriterije i predložiti smjenjivanje svog ministra za pravosuđe Aleša Zalara, te ministra za financije Francija Križaniča, te tako pokazati da su politički standardi odgovornosti jednaki za sve.

Za Križaniča se u medijima potvrdila informacija da je telefonski intervenirao kod dekana Ekonomskog fakulteta u Ljubljani kako bi bio promijenjen sastav komisije pred kojim je trebala braniti doktorat njegova zamjenica Katja Božič. To je potvrdio i dekan Dušan Mramor, dok se Križanič brani da je s Mramorom razgovarao "kao s kolegom" jer je i sam habilitirani sveučilišni profesor te da se nije radilo o političkom pritisku.

"Ministar za financije često se služi pritiskom za ostvarenje svojih političkih interesa, zbog njega su na ostavke već bili prisiljeni predsjednica nadzornog odbora Ljubljanske banke i direktor regulatorne agencije za tržište vrijednosnicama", rekao je na konferenciji za novinare Jožef Tanko, predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Tanko je još težim ocijenio slučaj navodnog pritiska na državno odvjetništvo od strane ministra za pravosuđe Aleša Zalara. "Zalar je mimo glavne državne odvjetnice na sastanak vođe okružnih državnih odvjetništava, te tako jasno pokazao svoj odnos prema toj nezavisnoj instituciji i grubo se umiješao u nezavisni pravosudni organ", rekao je Tanko.

Sastanak koji je ministar Zalar za petak zakazao s vođama okružnih odvjetništava oni su inače bojkotirali, a glavna državna odvjetnica Barbara Brezigar tim je povodom premijeru Pahoru, predsjedniku države Danilu Tuerku i predsjedniku parlamenta Pavlu Gantaru poslala pismo u kojem je zatražila da "zaštite" odvjetništvo od "pritisaka". Ona tvrdi da je Zalar i telefonski prijetio tužiteljima koji su mu rekli da se neće odazvati njegovu pozivu na sastanak. Zalar međutim to negira i tvrdi da je riječ o politički iskonstruiranoj aferi. (hina/metro-portal)

16.01.2010. 18:52:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh